Leef in het moment

Arnold Bergmans 4 jun 2023

Ik ben vaak tot het besef gekomen dat mensen vaak vergeten écht te leven. Ze worden meegesleurd door de drukte van het dagelijks bestaan en voor ze het weten, is het te laat.

Pijn, spijt en teleurstelling kunnen dan de overhand nemen. Het leven is voorbijgevlogen zonder dat ze er bewust van hebben genoten. Het is belangrijk om te beseffen dat het leven kwetsbaar is en dat we elk moment moeten koesteren.

Ik kom de laatste maanden regelmatig in een verzorgingshuis in Nootdorp, waar mijn moeder woont in een aanleunwoning en wordt verzorgd. De aanwezige verzorging is, ondanks hun inzet, helaas karig vanwege een tekort aan personeel. Maar dat is niet het onderwerp waar ik me nu op wil richten. Wat me opvalt zijn de ouderen in het tehuis, die op allerlei manieren worden beziggehouden en vermaakt. Sommigen zijn zo verzwakt dat ze bijna in de foetushouding liggen, wachtend op wat komen gaat. Ze worden met alle respect verzorgd, inclusief het verschonen van luiers. Het is hartverscheurend om te zien dat hun wereld kleiner wordt naarmate de tijd verstrijkt.

Waarderen wat we hebben

En dan is er nog de dimensie van dementie en Alzheimer. Het is een zware last om je eigen moeder te zien afglijden in een staat van verwarring en verlies van herinneringen. Maar dit maakt ook deel uit van het leven, en het herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om te waarderen wat we hebben zolang we het hebben.

Daarom is het zo cruciaal om in het moment te leven, vooral wanneer dat moment nog waardevol is. We moeten ons bewust zijn van de kostbaarheid van elke ademhaling, elke lach, elk moment van verbondenheid met onze dierbaren. We moeten de schoonheid van de kleine dingen om ons heen zien en de tijd nemen om te genieten van de eenvoudige geneugten van het leven.

Laten we niet wachten tot we te oud zijn, tot we geconfronteerd worden met pijn en spijt, voordat we de waarde van het moment erkennen. Laten we verantwoordelijk handelen en het leven niet forceren, maar in plaats daarvan bewust en dankbaar zijn voor wat we hebben. Laten we tijd doorbrengen met onze geliefden, herinneringen creëren en koesteren, want het leven is te kort en te kostbaar om het niet ten volle te leven.

Dus, sta even stil, adem diep in en laat het besef van het moment tot je doordringen. Leef in het moment, met open ogen en een open hart, en wees dankbaar voor alles wat het leven te bieden heeft.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.