De boswandeling

Else Santink 2 jun 2023

Nederland is een sterk verstedelijkt land. Verstedelijking kan leiden tot depressie en andere psychische aandoeningen. Stadslawaai kan erg storend zijn. Door het wandelen in het bos verdwijnen malende gedachtestromen en verminderen obsessieve en negatieve gedachten.

Een glaasje Boswandeling kan lekker zijn voor de ontspanning, maar kan niet op tegen een wandeling in het bos.

Mijn voorkeur gaat uit naar een bos met naaldbomen, loofbomen en mos. Een zandpad met grote zwarte torren, boomwortels, waar je je nek over kunt breken en modderpoeltjes met ontluikende muggen. Omgewoelde grond tussen de bosbessenstruiken door everzwijnen. Waar Spillebeen met zijn kaboutervrienden de hele dag op paddenstoelen zit te wippen.

Teken verwijderen

Er is relatief weinig natuur in Nederland. Om natuur te beschermen zijn er regels opgesteld. Zo treden handhavers streng op tegen commerciële plukkers. Een paar kastanjes of beukennootjes verzamelen ligt niemand wakker van, op een enkele eekhoorn na. Een handjevol bramen of bosbessen mag geplukt worden. Bosbessen zijn goed voor een mens zijn mentale toestand. In mijn jeugd plukte ik met mijn moeder regelmatig bosbessen. Tot de benen van mijn moeder onder de teken zaten. Mijn vader verwijderde die spinachtige beestjes met een pincet. Veertig stuks was zijn oogst.

In de tijd dat stropen niet strafbaar was, ging ik met mijn verzameling eetbare planten en boschampignons in de keuken aan de slag. Vlierbloesem om vlierbloesembeignets van te bakken, brandnetels voor soep en daslook voor in de salade. Niet alles was een succes. Een tekort aan toiletpapier ontstond door zuring met spinazie te vermengen. Boschampignons verwerkte ik in salades. Ongezellig, dat niemand een vorkje mee wilde prikken.

Vlakbij mijn woning is een aangelegd bos. Daar zijn vooral loofbomen, struiken en zonneweides. Om het meer heen is een kleurig rozenperk, een waterpartij met lotusbloemen, een moeras en een strand aangebracht. Natuur laat zich niet beteugelen. Er popt veel onkruid op, zoals de fluitekruidjes, smeerwortel en look-zonder-look. Onder grasvlaktes graven mollen gangen tot wel tweehonderd meter. Het zijn leuke diertjes met hun zwartfluwelen vacht, graafhanden, roze snuitje en ziekenfondsbrilletjes. Op de molshopen draaien honden graag een dikke drol. In vijvers liggen karpers voor het opscheppen in het riet. Zij lachen zich rot. In hun zwemwater mag niet gevist worden!

Ruim baan voor rollators

Voor mensen met een lichamelijke beperking is het aangelegde bos met zijn brede geasfalteerde wegen een uitkomst. Ruim baan voor rollators, scootmobielen en loopfietsen. In de zomer puilt het bos uit. Voor de kinderen zijn er klim-en speeltoestellen te vinden. Daarnaast staan banken, waar de ouders heerlijk kunnen internetten. Op de weides strijken families neer met klapstoelen en barbecues. Er zijn toiletten en drinkwater. Voor sporters is er een Calisthenics Park. De AED staat paraat op een centraal punt. Op de dagcamping is het een en al gezelligheid met eendagskampeerders.

Met mooi weer is weinig stilte in dat bos te vinden. Een regelrechte verschrikking zijn scooters met knetterende uitlaten en keiharde muziek scheurend over wandel- en fietspaden. Mij bekruipt dan het idee om de wet te overtreden. Geen handjevol bramen plukken, maar een emmertje kopspijkertjes strooien.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.