Doen: doelloos discussiëren

Berry Black 23 mei 2023

Bij veel organisaties is het terug naar kantoor of op zijn minst hybride werken. Sterker nog, op enkele aandachtsgeile beroepen als YouTuber, infuencer of schrijver na, zullen er weinig mensen zijn die volledig thuiswerken. Op kantoor werken is goed voor de samenwerking en het creatieve proces en belangrijker: je kan weer gezellig samen met collega’s lunchen.

Bijkomend risico is wel dat het dan in de lunchpauze ook over het werk gaat. Dat is schadelijk, omdat je dan niet even loskomt van je werk. Maar vooral: omdat de lunchpauze je eigen vrije tijd is. Als het goed is word je betaald voor 8 uur per dag, maar ben je minimaal 8,5 uur per dag aanwezig op je werk. (Ben jij –inclusief lunchpauze – toch maar 8 uur per dag aanwezig op je werk? Klik dan snel onschuldig fluitend deze column weg).

Hebben jouw collega’s de neiging om het in de lunchpauze voortdurend over het werk te hebben? Dan heb ik voor jou de methode van de Doelloze Discussie ontwikkeld. Het werkt als volgt: als het tijdens de lunch over het werk dreigt te gaan gooi jij snel een prikkelend discussieonderwerp in de groep. Let op: het onderwerp moet prikkelend, maar doelloos zijn. Politiek en religie zijn onderwerpen waar veel over te discussiëren valt, maar kunnen gevoelig liggen. Voor je het weet ontstaat er een voedselgevecht en die gezonde spelt- en volkorenbollen van tegenwoordig komen keihard aan. Een broodje kroket lijkt zacht, maar komt indien gegooid aan als een gloeiend hete napalmbom. Dikke afrader dus.

Kappertje

Welke onderwerpen zijn dan wel geschikt? Ik zal je op weg helpen.

  • Waarom nemen mannen veelal genoegen met het alleen benoemen van een nieuwe trui of nieuw kapsel (‘Nieuwe trui?’, ‘Kappertje gepakt?’) en willen vrouwen daar doorgaans ook een waardeoordeel bij hebben (‘Leuk!’, ‘Staat je goed!’)?
  • Vinden jullie dat er nog veel gegeneraliseerd wordt tegenwoordig?
  • Waarom smaakt een broodje shoarma op zaterdagavond na het stappen heerlijk en de rest van de week naar gebakken schoenzool?
  • Als Kortjakje midden in de week ziek is, maar op zondag niet, is ze dan wel altijd ziek? Moet het dan niet ‘doorgaans’ ziek zijn?
  • Over taalkundige kwesties gesproken, is het patat of is het friet?
  • En waarom zit je voor de televisie en achter de computer? En als je via een app op de tablet televisie kijkt, zit je dan voor of achter de tablet? Of zit je er dan juist weer op?

Je ziet, doelloze discussieonderwerpen zat. Ik wens iedereen een smakelijke werkloze lunch toe! Mocht de discussie tijdens de lunch nog niet beslecht zijn, dan zit er maar één ding op: probeer de bedrijfscreditcard van de directeur te ontfutselen en ga die dag na werktijd met je collega’s uit eten.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Doen: doelloos discussiëren
Sluiten