Bekoeld

Rosan 24 mrt 2023

De vriendschap tussen ons is bekoeld. We kennen elkaar al een tijdje en het was tot nu toe erg leuk als we elkaar gezelschap hielden. Zo ook zaterdagavond.

We dansten uitbundig op mijn verjaardagsfeestje en hadden het gezellig met elkaar. Jij was zoals altijd heel charmant en straight. Geen vuiltje aan de lucht. Tot ik zondag wakker werd. Wat voelde ik me verraden! Jouw impact van de avond ervoor was groot. Op veel verjaardagskaarten werd mij nog minstens veertig jaar gewenst; dat was gelukt, in één nacht was ik 40 jaar ouder geworden. Als een oud vrouwtje schuifelde ik voetje voor voetje de trap af. In de keuken was jij de eerste die ik die ochtend zag en ik realiseerde me hoe toxisch jij voor mij bent. Ik verplaatste me verder als een kreupele en leefde die zondag vooral horizontaal; van de bank naar het bed en weer terug naar de bank. Charlie, onze kater, verplaatste zich met mijn kater mee en was de hele dag op mijn schoot te vinden in dezelfde brakke modus.

Een throwback naar 27 jaar geleden, haar naam was Sherry. Samen met een vriendin hadden we met z’n drietjes een heel leuk onderonsje. Het leek onschuldig om met je in zee te gaan. Totdat we begrepen dat jij niet bedoeld was voor limonadeglazen. Daar lagen we dan twee dagen op bed. Vriendinnen kwamen aan de deur, zij wilden dit avontuurlijke tafereel wel gadeslaan. Ze mochten van mijn moeder niet naar binnen, geen ramptoerisme.

Impact van alcohol

Waar was de tijd gebleven dat je zonder enige moeite vijftien bier weg dronk op een avond zonder een greintje ongemak de dag erna? Het zet mij wel aan het denken over de impact van alcohol. En ook over het gemak waarmee ik als 13-jarige in een kroeg mijn eerste drankjes kon bestellen. Ik ben benieuwd hoe bizar intelligent ik wel niet geweest zou zijn als ik niet zo jong naar de drank zou hebben gegrepen. Ik ben heel blij dat er nu veel meer kennis en voorlichting is voor de jeugd. Niet dat ze daardoor niet meer drinken, maar ze worden wel veel bewuster gemaakt van de risico’s. Met drank heb ik al vroeg kennis gemaakt, namelijk via de navelstreng. Toen mijn moeder hoorde dat ik met een keizersnede geboren zou worden, dronk zij een borrel om de teleurstelling en spanning wat te verzachten. Ik probeer over het algemeen het goede voorbeeld geven, maar zaterdag waren ze gelukkig uit logeren.

Gin, we leggen het vast wel weer een keer bij. Maar voor nu ga je een tijdje de kast in en wil ik niet dat je pogingen onderneemt om met mij in contact te komen. Als ik er aan toe ben, op een mooie zomerse dag ofzo, merk je het vanzelf wel.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bekoeld
Sluiten