Commerciële zwemlesaanbieders vogelvrij verklaard, ramp dreigt

Shiva de Winter 2 dec 2022

De zorgen voor het openblijven van zwembaden is aan de orde van de dag. Nu heeft minister Conny Helder aangegeven dat zij niet meer gelden kan en wil vrijmaken voor zwembaden en dat de toekomst voor voornamelijk kleine zwembaden en zwemscholen niet gewaarborgd kan worden.

Dit zou betekenen dat de commerciële partijen officieel vogelvrij zijn voor de nabije toekomst, waar het water al aan hun lippen staat.

De zomer staat in de zwembranche ieder jaar in het teken van verdrinkingspreventie en verdrinkingen. Ieder jaar halen alle brancheorganisaties alles uit de kast om te zorgen dat mensen zich bewust zijn van de gevaren die het water met zich meebrengt. Eén daarvan is het informeren dat verdrinking in stilte kan gebeuren en snel ook. Het is niet zoals bij de ouderwetse Baywatch-serie waar iemand druk gebarend om hulp roept.

Kaalslag

Heeft de minister dan geen flauw benul van wat zij met deze vogelvrijverklaring teweegbrengt? Ruim een derde van de zwemlesaanbieders is commercieel. Van de 300.000 zwemleskinderen zijn dat dus een slordige 100.000 die bij commerciële zwembaden en zwemscholen hun diploma halen. Wat gebeurt er als daar een kaalslag ontstaat? Heeft de minister al nagedacht over een rampscenario waarbij deze 100.000 kinderen op straat komen te staan zonder zwemles en een warme zomer tegemoet gaan?

Het is aan het kabinet om snel te handelen en aan minister Helder om, als verantwoordelijk minister, haar woorden terug te trekken en haar taak serieus te nemen. Verdrinkingen liggen op de loer en veel ook. Ouders hebben in Nederland het recht dat de overheid zorgt voor voldoende zwemcapaciteit en mogelijkheden voor zwemles. Als het kabinet hiervan afziet, zijn zij dan verantwoordelijk voor de aankomende verdrinkingen?

Shiva De Winter, voorzitter Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Commerciële zwemlesaanbieders vogelvrij verklaard, ramp dreigt
Sluiten