A View To Kill For

Bert Paulssen 1 dec 2022

Wat kan de natuur toch mooi zijn. Vooral in de herfst. Dan laat zij nog even zien waartoe ze in staat is. Het rijke kleurenpalet komt tot volle wasdom met hulp van de levensader van de aarde, de zon.

De titel, letterlijk vertaald: een uitzicht om voor te moorden, is gekozen om deze lofzang nog maar eens te benadrukken. Ik kan me voorstellen dat een deel van u nu afhaakt. De titel zou namelijk ook kunnen suggereren dat ik een spannend stukje over geheim agent 007, oftewel James Bond ga schrijven. Op het eerste gezicht is het lastig om een verband te leggen tussen de natuur en Bond. Of toch niet? Laten we eens wat nader inzoomen op het wereldberoemde personage. Hij werd door schrijver en geestelijk vader Ian Fleming ooit neergezet als held die er alles voor over had om de wereld te behoeden van de ondergang. Ik geef toe, ik formuleer het wat bombastisch, maar de kern van de boodschap is helder. Hiermee is het verband met de natuur meteen gelegd. Wie kan haar namelijk redden van de ondergang? U vraagt zich nu wellicht af: „Is dat niet wat overdreven gesteld?”

Nou, even googelen en ik beland bij meerdere artikelen waarin wetenschappers stellen dat onze planeet er erger aan toe is dan veel mensen zich realiseren. Klimaatverandering, overconsumptie en het potentieel uitsterven van miljoenen soorten worden onder meer genoemd.

Natuur wil blijven leven

Als dit een Bondfilm was zou de titel No Time To Die kunnen luiden. Dit geldt wat mij betreft ook voor onze natuur. Ze trakteert ons niet voor niets dagelijks op Van Gogh-achtige plaatjes. Ook de natuur wil blijven leven!

Het is onvermijdelijk, de grens tussen fictie en realiteit vervaagt. Ook in de echte wereld hebben we te maken met filmische gebeurtenissen. Wie gaat onze natuur redden? James Bond? Nee, die kan niet plotseling uit de film stappen. Het ligt voor de hand, maar de oplossing begint bij onszelf. Ongetwijfeld heeft u zich in uw leven weleens voorgedaan als geheim agent 007. Voor de spiegel met in de hand een föhn in schiethouding of in een bar een Martini bestellen, „shaken, not stirred”. Als we onze natuur willen redden zullen we toch echt een stapje verder moeten gaan dan deze nobele pogingen. Geen zorgen. Het is niet de bedoeling dat u nu plotseling uit vliegtuigen moet gaan springen of bommen moet gaan ontmantelen. Laten we beginnen met het bewust worden van het probleem. Alleen als we met zijn allen namelijk de ernst van de situatie gaan inzien, kunnen we het tij nog keren.  Was getekend, Paulssen, Bert Paulssen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.