Tenietdus

Cale columns 2 dec 2022

Dat vraag ik u af. Of je de ironie leest in de schreeuwende kop ‘Roep om meer onderzoek naar tinnitus en gehoorverlies’. Die oproep aan de farmaceutische industrie werd dus niet gehoord.

Niet omdat deze sector zelf lijdt aan een ruisje of continue piepgeluid in de oren, maar vanwege Oostindische doofheid. Want er leek lang niets te verdienen aan onderzoek en medicatie tegen gehoorschade, omdat de doelgroep te klein was. En dus werd de oproep genegeerd. Tot nu, want nou er 10 procent van de jongeren en onder andere 30 procent van de (professionele) muzikanten aan deze aandoening lijden, gloort er een verdienmodel.

Tinnitus betekent dat je continu geluid hoort in je hoofd. Het kan verschillende oorzaken hebben, waaronder blootstelling aan hard geluid – bijvoorbeeld bij een concert – of een verkoudheid.

Minderheid en meerderheid

Het hoort toch niet zo te zijn dat je hoort tot een groep die slecht hoort en waar de roep om behandeling door de horenden niet wordt gehoord? Omdat de groep te klein is? Als een ziekte of epidemie groot genoeg is dan wordt er, zoals bij Covid-19, in ijltempo een medicijn ontwikkeld. Maar als de farmaceutische industrie, idealisten uitgezonderd, er geen groot verdienmodel in ziet, dan gebeurt er niks. Tinnitus is een onwijs vervelende ervaring, van een continue piep of ruis in je hoofd. Waarom geldt in de muziekindustrie niet zoals in de democratie dat de meerderheid het voor het zeggen heeft, maar rekening houdt met de minderheid? Nu wordt er geen rekening gehouden met de minderheid, maar krijgt de minderheid de rekening gepresenteerd.

Jarenlang was de oproep aan dovemansoren gericht, volgens de vele tinnituslijers. De muziekindustrie gebruikte drogredenen als ‘dat je muziek moet voelen’ en ‘leer er maar mee te leven’. Zeiden ze eigenlijk niet: wie wel horen wil, maar niet kan, die moet maar voelen…

Nou adviseerde de Gezondheidsraad het kabinet onlangs om het maximale toegestane decibelniveau van 103 naar 100 te verlagen. Genezen kunnen we het (nog) niet, maar voorkomen gelukkig wel. Het begin van een serieuze aanpak is er. De oproep om nu es werk te maken van bestrijding van tinnitus gaat niet tenietdus.

En nou niet meer piepen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.