I’m blue

Claude Aendenboom 25 dec 2022

Die winteravond vertoefde ik in een Parijs cafeetje nabij de Eiffeltoren om naar het WK Voetbal 2022 te kijken. Argentinië en Frankrijk zouden de finale spelen. Ik supporterde uiteraard voor ‘Les Bleus’ vanwege mijn Franse roots.

Mijn Normandische vriend Jerom, een gepensioneerde bankbediende, blies die dag 65 kaarsjes uit. Ik wilde dat samen met een honderdtal Franse supporters vieren, terwijl we de match op een groot tv-scherm zouden kunnen volgen. Kinderen wapperden fier en opgewonden met hun vlaggetjes. Enkele opa’s zwierden met hun wandelstok bij elke aanval van hun idool Mbappé. Met de twee kachels erbij was het daar hartverwarmend.

Maar Lionel Messi en Angel Di Maria scoorden al snel voor Argentinië 2-0. Er hing al veel te snel een ontgoochelde stilte in ons cafeetje.Want even leek het een zeer saaie match te gaan worden. Ik zag de barvrouwblik: Is het nu al over en out? Maar toen kwam Frankrijk in de slotfase weer in de wedstrijd dankzij twee goals van Kylian Mbappé. Gejuich en verlossende vreugdeskreten alom.

Mistroostig

Tijdens de tweede verlenging scoorden opnieuw Messi en Mbappé. De fans hielden hun adem in. Zo prijkte er 3-3 op het bord. Toen moesten er penalty’s worden genomen. Daarin haalde Argentinië het met 4-2. De 25-jarige Montiel trapte de beslissende elfmeter binnen.Het stadion in Qatar daverde op zijn grondvesten van Argentijnse vreugde! Les Bleus, Jerom alsook president Macron staarden mistroostig voor zich uit.

Groot feest in Buenos Aires en andere steden. In Frankrijk zorgden relschoppers echter voor grimmige taferelen. Van Parijs tot Lyon of Nice liep het lelijk uit de hand.

Jerom en ik zwegen in zijn autootje toen we die kille donkere nacht weer naar België reden. Mijn jarige vriend had de verwarming aangezet. Toen we voor het rode stoplicht stonden klonk er naast ons plots luid een song vanuit een blauwe Corvette met Franse nummerplaat. Het was een song die wij allebei graag hoorden en dus zong ik samen met Jerom uit volle borst mee:

I’m blue, da ba dee da ba di
Da ba dee da ba di
Da ba dee da ba di

Jawel, het nummer I’m blue werd uitgebracht in 1999. Het was destijds een monsterhit voor de band met de naam Eiffel 65. Onze avond kon niet meer stuk. Zo zongen wij vrolijk verder in het Frans: je suis bleu, bleu bleu…

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.