Qatar: ‘sport-minded’

Julia van der Veen 17 nov 2022

Zondag is het dan eindelijk zo ver. Het WK voetbal in Qatar. Het land schijnt ongeveer net zo groot te zijn als de provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland bij elkaar. Toch een mooi staaltje ruimtelijke ordening om daar acht stadions in te proppen.

En dan hebben we het alleen nog maar over voetbal. Ook de WK’s handbal, wielrennen, turnen, atletiek, amateurboksen en gewichtheffen werden al in het gezellige golfstaatje gehouden. Echt een ‘sport-minded’ land, aldus de KNVB op haar website.

Wie natuurlijk ook ‘sport-minded’ is, is niemand minder dan ons ceremoniële staatshoofd Willem-Alexander. Of hij dit jaar plaats zal nemen op de koninklijke klapstoeltjes in het Ahmad Bin Ali of Al Thumama stadion? De koning neemt nog een besluit, mede op basis van zijn ‘persoonlijke gevoelens’. In ieder geval heeft Rutte al wel besloten een retourtje Doha te boeken. Hoe leuk zou het zijn als Willem-Alexander hem er dan naar toe vliegt? Kunnen ze lekker samen uit het raam naar de steeds kleiner wordende stem van de Tweede Kamer kijken.

WA en co-piloot Mark

„Dames en heren, welkom in deze aircraft met eindbestemming Doha. Mijn naam is WA, uw piloot van vandaag. De luchttemperatuur buiten is 50 graden. Gelukkig staat hierbinnen de airco lekker aan. Ik geef nu het woord aan mijn co-piloot Mark die ook graag wat wil zeggen.”

„Heehoi, uw co-piloot hier. Echt ontzettend goed dat u allemaal weer mee vliegt om de mensenrechtschendingen in Qatar aan te kaarten. Als je niet er heen gaat, gebeurt er natuurlijk niets. Nog een huishoudelijke mededeling: als wij u straks veilig aan de grond hebben gezet, wilt u dan alstublieft niet klappen? Ons beleid is namelijk om alleen te klappen voor het Nederlands elftal, niet voor tribunes. Geniet van deze vlucht en neem een lekker drankje nu dat nog kan.”

De vlucht van de regering schijnt nodig te zijn vanwege grote geopolitieke en aardgas-gerelateerde belangen. Alleen de koning zou ter plekke de noodzakelijke aandacht van de Emir kunnen trekken. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat Nederland er een tijdje niet bij is geweest. Extra reden voor een bezoek dus. In het kader van twee vliegen in één klap zingen we dus maar Viva Hollandia! Nu nog hopen dat Mark niet ter plekke vergeet daadwerkelijk politiek te bedrijven. Als daar überhaupt tijd voor is. Misschien komen we niet eens door de groepsfase. Het Qatarse elftal waar de Leeuwen de 29ste tegen spelen, schijnt namelijk echt ‘sport-minded’ te zijn.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.