Van paarse monsters onder je bed naar realiteit

Wendy Willemsen 15 okt 2022

Na het avondeten meteen naar bed, tandenpoetsen, verhaaltje voor het slapen gaan, een warme glimlach van je moeder, en een klein nachtlampje dat je tegen monsters onder je bed beschermt. Als kind wilden we zo snel mogelijk volwassen worden: onze ouders leken niet terug te deinzen voor dat paarse grote monster onder het kleine kinderbedje.

Het is grappig: ik zou juist wensen dat ik nog in die onbezorgde fase van mijn leven was. Het enige waar ik bang voor hoefde te zijn was dat paarse monster. Wat ik toen een verschrikkelijke tijd vond, klinkt nu als muziek in de oren.

Ik heb in mijn jeugd veel paarse monsters gekend die niet terug lijken te deinzen voor het nachtlampje en mij nachten lang wakker hebben gehouden. Ze zijn er in allerlei soorten en maten: van (blauwe) brieven op de deurmat tot hatelijke Facebook-berichten.

Soms nemen deze paarse monsters zelfs menselijke vormen aan. Die zijn denk ik nog het engst. Ze zijn kleinerend, intimiderend en in enkele gevallen ook respectloos, maar: tegelijkertijd zijn ze precies hetzelfde als de degene die bang voor ze zijn.

Je ziet ze overal: in het nieuws, in het werkveld, maar ook op straat. Ik denk dat iedereen wel paarse monsters om zich heen heeft, zelf de paarse monsters zijn waarschijnlijk wel bang voor paarse monsters.

Paars monster en dromen najagen

Als ik terugkijk naar mijn jeugd was ik een drukke adhd’er die graag volwassen wilde worden, maar nu ben ik een stille introvert die graag weer kind wil zijn. Het is gek dat zo’n paars monster, waar je als kind bang voor was, je weerhoudt om je dromen na te jagen.

Bang om te falen. Bang om uitgelachen te worden door die paarse monsters. Zij kijken toe hoe je die sprong in het diepe maakt, maar zelf zijn ze te bang om voor hun eigen paarse monsters.

In een hoekje is geduwd: omringd door paarse monsters die de wereld lijken over te hebben genomen: ze bestaan echt en leven inmiddels niet meer alleen onder dat kleine kinderbed. Iedereen moet vechten voor een unieke plek

Ondanks de intimiderende paarse wereld, is volwassen zijn een spannend avontuur.

Terug naar het kinderbedje kan niet meer, maar die warme glimlach van de moeder en de paarse monsters zijn er nog steeds. En hopelijk, hopelijk komt er een dag dat de paarse monsters in harmonie met elkaar kunnen leven, zonder ook maar bang te hoeven zijn om te falen. Want dat doen we allemaal.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.