Tim den Besten – ‘Sinterklaasje kom maar binnen met je medewerker’

Han Maas 15 aug 2022

Had de goedgemutste presentator en programmamaker Tim den Besten al een voorschot genomen op het lumineuze idee van iemand om de sinterklaasintocht voortaan in de zomer te houden? Uit angst dat een coronagolf in het najaar weer veegroet in het eten zal gooien. (Wat de apenpokken gaan doen is onbekend, ze schijnen zich nogal selectief te gedragen.) Of was Tim bevangen door de hitte?

Zo warm was het nu ook weer niet tijdens de Gay Pride. Of was het sinterklaasliedje hem ingefluisterd door Rik van de Westelaken, die hem een mollenstreek leverde? Tim zong ‘Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht’. Hij maakte die woordgrap omdat hij meende dat een vriend, Nicolaas, op een boot voorbijkwam. ‘Knecht’ was het woord waardoor hij zich liet tackelen.

De woorden Sinterklahaasje kom maar binnen met je knecht want we zitten allemaal even recht, zullen in verband met de gewijzigde arbeidsverhoudingen worden gewijzigd geworden in Sinterklaasje kom maar binnen met je medewerker.’ Dit zei cabaretier Paul van Vliet, alias ‘Majoor Kees’, lang geleden in een show. Een tijd waarin taboes werden doorbroken, maar nu weer als oesters beklemmend zijn gesloten. Cabaretiers hebben weinig invloed, daar zijn de meesten van hen het wel over eens.

Boerenknecht, bakkersknecht, slagersknecht… Er waren meer knechten dan niet-bestaande zwarte pieten in het calvinistische Nederland van het lied ‘Waar de blanke top der duinen’, en van De Camera Obscura, een boek dat een licht werpt op de buitenwereld, die door een klein gaatje op zijn kop bij ons binnenkomt. Het is geschreven door ene… Nicolaas (Beets).

Mijn opa was kolenknecht. Hij heeft wel echt bestaan. Menige mud kolen heeft hij ergens driehoog achter naar boven gesjouwd, zodat de mensen behaaglijk bij de kolenkachel konden zitten in de winter. Roetzwart kwam hij thuis. Vijf minuten douchen? Was het maar waar: mijn oma had al een grote ketel water op het steenkolengas verwarmd als opa thuiskwam. De overgang naar aardgas en de gaskachel heeft hij niet meegemaakt, en ik hem niet, want een paar jaar voor mijn geboorte overleed de uitgeputte kolenknecht aan een hartaanval. ‘‘k Heb u lief, mijn Nederland’ werd niet op zijn begrafenis gespeeld.

Tim is tot tranen toe geroerd als hij op de radio zijn spijt betuigt. Wit weggetrokken – kan niet anders – biedt hij zijn excuses aan als hij zwarte mensen heeft beledigd. „Ik ben geen racist”, zegt hij. Als je het niet bent, wat ik onmiddellijk aanneem, dan hoef je het ook niet te zeggen, dat is de wereld op zijn kop. Tim had het niet zo bedoeld. Hij bedoelt eerder zijn angst voor het klimaat. Niet dat de dijken doorbreken of dat de CO-2 uitstoot niet vermindert. Nee, een ander klimaat, van het totalitaire woke-denken, bang dat hij gecanceld wordt: zeg maar ‘Dag Sinterklahaasje…’

Blijft de vraag over of de sinterklaasintocht in de zomer moet plaatsvinden. Je kunt niet van Ernst Kuipers verwachten dat hij voor ieder probleem even snel een noodwet erdoorheen jast – wat doe je dan tot 5 december met Nicolaas en zijn medewerkers? Ter Apel zit vol. Of vieren we dan Pasen met de Paashaas? Geen echte natuurlijk, van chocolade. Maar met de kerst gewoon weer een echte haas, of een wild zwijn. Dat moet kunnen eens in het jaar, vindt ook Willem-Alexander. Over echt gesproken: ik las een ‘interessante’ discussie of de pepernoten die nu al in de supermarkten liggen wel zo genoemd mogen worden. Sommigen beweren dat het kruidnoten zijn…

‘‘k Had u lief, mijn Nederland’.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.