Viva España

Dave Hagenstein 27 jul 2022

Blote basten, dikke buiken en bikini’s bevolken de horecagelegenheden aan de Costa del Sol. Het goudgele vocht vloeit rijkelijk, de vaten zijn nauwelijks aan te slepen. ‘Holle vaten klinken het hardst’. „Camarero, otra cerveza.” Biertje!

Ik ben nooit in Benidorm geweest. Ilja Gort (Gort over de Grens) gunde mij vanuit mijn luie stoel een blik op de overvolle boulevards, Engelse blote billen, mensen die in ‘zwemeendjes’ over straat lopen en vakantiegangers in de merkwaardigste kleding waar je zeker in je eigen stad niet in zou durven rondlopen.

Een verslaggever had een zeer kort interview met een jongeman. „Wat doe je op vakantie?” „Drinken …” Daarna viel het gesprek stil.

Comazuipen

Horden toeristen worden onafgebroken ingevlogen om vervolgens al na vier uren ladderzat door de straten te zwalken; ze zijn de weg kwijt. Voor de Britten zijn de Costa’s een zuipwalhalla met als absoluut dieptepunt: comazuipen. Dat komt in het rijtje van kwallenbeten, botbreuken en zonnesteken terecht. De Spaanse 112 werkt zich een slag in de rondte.

Dit is norm afwijkend gedrag. Het ‘landschap’ is een fatamorgana, je wordt een onderdeel van de groepsnorm en agressie kan de dood tot gevolg hebben. Dan is balconing een beter ‘alternatief’. Je hebt niet een ander te pakken maar jezelf. Zakte de moed maar in je schoenen… Als het alleen om drinken gaat, dan kun je beter de noodlijdende dorpskroeg ‘sponsoren’, voor balconing kun bij elke willekeurige flat of hotel terecht.

Minachting

Het is goed dat de horeca aan deze uitspattingen paal en perk wil stellen. Uit dit gedrag spreekt minachting voor de Spaanse cultuur en zijn bevolking. Je bent een gast in een ander land. Wat zou je ervan vinden als je bezoek losgaat in jouw woning?

Spanje en de eilanden hebben zoveel meer te bieden dan alleen bier. Wijn is bijna verheven tot kunst. De Moorse invloeden op de architectuur – ­en alles tussen tapas en paella  – zijn een weldaad  voor de zintuigen.

¿Ouiere una paella y un vino tinto, por favor?

Viva España.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Viva España
Sluiten