Leven in Zuidoost 2022

Peter Roozendaal 6 jul 2022

Ik werd zojuist aangesproken door mijn zwarte buurvrouw. Ze was verbaasd dat ik teruggekomen was naar mijn oude woning. Ik zou haar bij mijn vertrek naar Friesland, april 2020 hebben verteld dat ik weg ging omdat er te veel zwarte mensen in de flat woonden.

Ze vond die woorden beneden peil, maar om haar moverende redenen had ze die uitspraak voor zich gehouden en niet aan anderen doorverteld.

Ik reageerde heftig want ik zou zoiets kwetsends nooit zeggen, vooral niet tegen een zwarte vrouw. En dronken ben ik ook nooit geweest. Echter, ze overstemde mijn verweer. Pas later kon ik me ons afscheidsgesprek herinneren. In april 2020 werd er volop gespeculeerd over de corona. Ik gaf haar aan dat ik naar Friesland verhuisde omdat er in de flat 80 senioren woonden waaronder veel 80+-ers en dat ik vreesde dat er misschien wel twintig mensen aan corona konden overlijden. Dat wilde ik niet meemaken. Ook kwam ter sprake dat volgens de GGD de coronasterfte onder zwarte mensen in Zuidoost veel hoger was dan onder anderen.

Racisme-berg

Nu woonden er in onze flat vrij veel zwarte mensen. Haar interpretatie en conclusie: „Ik vertrok omdat er te veel zwarte mensen in de flat woonden.” Deze dame is mijn buurvrouw sinds 2017. Meermaalse uitnodigingen eens een kopje koffie te komen drinken voor kennismaking, sloeg ze steevast af omdat ze het te druk had. Kennismaking is er dus nooit geweest. Van racisten is bekend dat ze voortdurend dingen horen die niet gezegd zijn. Wel houden ze de ander aansprakelijk voor wat ze menen gehoord te hebben.

Om het misverstand uit de weg te ruimen, heb ik buurvrouw opnieuw uitgenodigd voor de koffie maar no surprise, ze heeft het nog steeds veel te druk. Racisten zijn niet geïnteresseerd in gesprekken om vooroordelen uit de weg ruimen. Vrienden kan je kiezen, buren helaas niet. Bij vrienden hoef je niet op je woorden te letten. Bij buren moet dat wel, vooral bij zwarte buren. Het blijft jammer dat wokisten hun eigen berg racisme niet kunnen zien.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Leven in Zuidoost 2022
Sluiten