Zorg voor de onderdanen

Eric Olivier 18 jun 2022

Mijn bijdrage aan deze rubriek gaat deze keer over een vervelende aandoening waar velen, waaronder ikzelf, last van hebben: schimmelnagels. Zo, nu weet je meteen waar ik al vrij lang tot mijn grote frustratie mee loop.

Ik behoor niet tot de ijdeltuiten, dus normaal gesproken ben ik nauwelijks bezig met uiterlijk vertoon; als het maar goed voelt dan is het wat mij betreft prima. Maar helaas kwam daar zo’n tien jaar geleden verandering in met een op het eerste gezicht een onschuldige verkleuring van slechts één teennagel. Die gaf geen last en was niet lelijk, dus liet ik het zoals het was. Maar uiterst langzaam en geniepig woekerde deze zeer besmettelijke aandoening in de loop der jaren in de nagels van beide(!) voeten, tot het punt bereikt was dat er hulp ingeroepen moest worden en er een langdurig traject begon van knippen, vijlen, tincturen opbrengen en hopen op de goede afloop.

Schimmelnagel onbereikbaar voor smeerseltjes

Het was ijdele hoop, want deze aandoening zit diep in de nagel zelf, onbereikbaar voor smeerseltjes en druppeltjes. Mijn podotherapeut deed om de drie maanden wat ze kon om de boel toonbaar te maken, maar ook zij met al haar kennis en ervaring had niet dé oplossing voor dit ontsierende probleem. Alle luidruchtig in de media geadverteerde behandelingen blijken volgens de échte deskundigen slechts in het beginstadium van de schimmelinfectie effect te kunnen hebben en niet als de lelijke plekken de nagelriem al hebben bereikt.

Toch werd er door mijn huisarts (talloze keren vergeefs ingeschakeld, maar hulde voor haar inzet) en de podotherapeut vaak gewezen op een anti-schimmelkuur in pilvorm die in veel gevallen wel gezonde nagels oplevert, maar waar flinke gezondheidsrisico’s aan kunnen kleven, zoals aantasting van de lever. Deze bijwerking in het bijzonder, ontmoedigde mij ten zeerste. Maar toch, als je jaren verder het gevoel krijgt dat je werkelijk alles al hebt geprobeerd maar nog geen steek verder bent gekomen en je elke ochtend dat rampgebied aan het uiteinde van elke voet ziet, dan komen de pillen serieus in beeld als laatste redmiddel.

Onsmakelijk verhaal…

Op dit moment ben ik in maand twee van mijn anti-schimmelkuur die in totaal drie maanden vergt, en ik ben heel blij dat de pillen al zichtbaar effect hebben. De lelijke plekken groeien er langzaam uit! De gevreesde bijwerking blijft gelukkig uit. Sterker nog, ik merk niets van bijwerkingen.

Een onsmakelijk verhaal, wellicht herkenbaar voor veel lezers, maar ik hoop echt dat ik sommigen hiermee een stukje verder kan helpen, of zelfs genezing tegemoet kan laten zien. Ik ben bekend met het ontmoedigende gevoel, de wanhoop, alle moeite en kosten van deze problematiek. Wel altijd in overleg met de huisarts natuurlijk. Succes!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zorg voor de onderdanen
Sluiten