Klinkt als een plan

Pauline Slaa 17 jun 2022

Er is iets aan de hand met Outlook. Sinds een aantal weken krijg ik bij een inkomende mail een voorstel hoe ik deze kan beantwoorden. Boven aan de mail staat dan ‘Begin uw antwoorden met’, waarna drie opties volgen. Een paar voorbeelden.

Een collega moet een presentatie houden en mailt ‘Zou leuk zijn als je komt.’ Voorgestelde antwoorden: ‘Ben onderweg!’, ‘Ik doe mee‘ of ‘We zijn onderweg!’

Het bericht ‘Dit lijkt me de beste optie’, kan ik beantwoorden met: ‘Oké, klinkt goed!’, ‘Klinkt als een plan’ of ‘Goed plan!’

Dit kan toch niet waar zijn? Hoe kan Outlook nou weten wat ik moet antwoorden? En waarom mogen we zelf niet meer nadenken? Wat me ook stoort is de toon van de antwoorden. Een simpel maar duidelijk ‘ja, nee of bedankt’, is er niet meer bij. Beter is het populaire: ‘Klinkt als een plan!’ of ‘Top!’.

Outlook uit de tent lokken

Het laat me niet meer los en uit nieuwsgierigheid probeer ik Outlook uit de tent te lokken. Ik probeer een aantal mails uit. ‘Je bent lief’ wordt beantwoord met: ‘Jij ook!’, ‘Van hetzelfde!’ en ‘Ik voel mij al beter’. Met ‘Ik wil je nooit meer zien!’ heeft Outlook meer moeite. Ik kan ik kiezen uit: ‘Ik weet het’, ‘Mij ook’ of het schuldbewuste ‘Ik weet het, ik weet het’. En op de mail ‘Je bent ontslagen’, zegt Outlook wijselijk niks.

Alhoewel het best grappig is, krijg ik er vooral, in goed Nederlands, een unheimisch gevoel bij. Alsof iemand meeleest met mijn mails. Wat in principe ook zo is, al is het geen persoon maar een computer. Laatst las ik dat een medewerker van Google werd ontslagen omdat hij een chatbot, een robot waar je mee kunt praten, een bewustzijn toedichtte. De chatbot, genaamd LaMDA, vertelde hem namelijk dat hij nadacht over de zin van het leven en dat zijn grootste angst was om uitgeschakeld te worden. De man is psychische hulp aangeraden. De chatbot niet.

Wat krijgen we nog meer?

De antwoordopties van Outlook lijken nog onschuldig, maar waar gaat dit heen? Zou Outlook straks aan onze manier van typen ook kunnen aflezen hoe we ons voelen? Dat we tijdens ons werk een melding krijgen ‘Ik voel dat je gestrest bent, is het geen tijd voor pauze?’ Of: ‘Ho, ho, niet zo hard typen, je doet me pijn!‘ Of: ‘Ik zie dat je verdrietig bent. Zal ik je opvrolijken met een leuk kattenfilmpje?’

Laten we weer zelf gaan nadenken en ingrijpen voordat het te laat is. We moeten ons behoeden voor een innige band met onze computer. Er is hiervoor maar één voorgesteld antwoord: Selecteer Instellingen > Algemeen > Voorgestelde antwoorden > schakel Voorgestelde antwoorden uit.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Klinkt als een plan
Sluiten