Gewoon op kamers

Bertine Klappe 7 jun 2022

Amalia gaat gewoon op kamers wonen. Je zou zeggen, dat siert haar, een soort van, dat kiezen voor het ‘gewone’, maar welke eerstejaarsstudent van 18 kan ‘gewoon’ meteen al op kamers wonen in Amsterdam?

Moet je daar niet eerst al twintig jaar voor ingeschreven staan? Oh, nee, dom, ze zal wel ‘gewoon’ gaan huren van een ‘gewoon’ familielid of iets dergelijks, zoals ‘gewoon’ enkele andere ‘gewone’ studenten. Amalia heeft ook ‘gewoon’ de selectieprocedure voor haar (wat minder gewone) opleiding doorlopen. Ze is er ook ‘gewoon’ doorheen gekomen. En al deze informatie komt ook ‘gewoon’ weer als een ‘gewone’ headliner in het nieuws waarbij Amalia haar hoofd wel erg scheef houdt op de foto, maar dat terzijde. Niet een ‘gewone’ headliner dus, maar een echte ‘crooked headliner’. En ik geef Amalia gelijk, een beetje schreef is het en blijft het, zolang het koningshuis een koningshuis is en geen rijtjeshuis of een flatje ergens in Amstelveen. Het siert haar dat ze er een beetje schreef bij kijkt.

Beste Amalia, ik wens je een mooi studentenleven. Ik hoop dat je al snel een beetje spijt krijgt van je kamer, want pas dan weet je zeker dat je in een echt ‘gewoon’ studentenhuis zit. Ik neem aan dat je ‘gewoon’ een ‘gewoon’ bijbaantje gaat nemen bij de ‘gewone’ supermarkt om de huur te kunnen betalen? Ik vermoed, gezien de huurprijzen van kamers in Amsterdam, dat je dan meer tijd kwijt bent aan werk dan aan je studie. Maar dat geeft niks, van een bijbaantje leer je vaak evenveel of nog meer. Je zou eigenlijk cum laude moeten kunnen slagen in de supermarkt of elders. Enfin, ik wens jou een mooie studententijd en ik hoop dat het je laat kiezen voor het ‘gewone’ burgerschap, dat je eindelijk dat laatste zetje durft te geven waarmee je de restitutionele monarchie van tafel veegt.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gewoon op kamers
Sluiten