Aankomend student? Ga op kamers!

Peter Dieleman 3 mei 2022

Je bent geslaagd voor je examen, je hebt een studie op het oog en het is nog maar een paar maanden voordat jouw studententijd begint. Het is de voorbode van een belangrijke keuze: ga je op kamers, of niet?

Met het intreden van het leenstelsel is er, volgens cijfers van het CBS, een negatieve trend te zien in de hoeveelheid studenten die op kamer gaan. Dat is jammer, want juist op kamers gaan is een van de mooiste dingen in het studentenleven; je eigen plek waar je alle vrijheid van de wereld hebt. Zelf woon ik met vier huisgenoten in het centrum van Enschede en uit ervaring kan ik het maar niet genoeg benadrukken. Aankomend student? Ga op kamers!

Gezelligheid

Studentenhuizen zijn er in alle soorten en maten. Van huizen met 40+ man tot een studiocomplex waar studenten vooral zelfstandig leven. Voor iedereen wat wils dus! Vaak kom je terecht in een huis waar de bewoners al een tijdje meedraaien in het studentenleven. Ze nemen je mee op sleeptouw door de stad en introduceren je in het studentenleven. Je gaat misschien bij een (sport)-vereniging en zoals de tijdloze klassieker luidt: je maakt vrienden voor het leven. En al die gezelligheid op kruipafstand van je bed, met een studentenhuis als uitvalsbasis.

Persoonlijke ontwikkeling

Hoewel een belangrijk voordeel van op kamers gaan is dat borrels, feestjes en meer studentikoze gezelligheid zich vaak letterlijk om de hoek bevinden. Is de vrijheid die op kamers gaan oplevert de ultieme kans om jezelf op persoonlijk vlak te ontwikkelen. Weg onder de vleugels van je ouders kan je als student geheel je eigen boontjes doppen. Met deze zelfstandigheid ontwikkel je een eigen identiteit en leer je hoe je je eigen verantwoordelijkheid neemt. Je leert om te gaan met de consequenties van je eigen acties. Vaardigheden die gedurende je hele leven terug blijven komen.

Financiën

Door het leenstelsel moeten de meeste studenten steeds vaker lenen om hun studie te bekostigen. Daarnaast is het studenten leven nou eenmaal duur: voor wie de huur, studieboeken, boodschappen en een middagje terras moet betalen lopen de kosten al snel op. Toch is een studentenhuis een plek waar voor even alle zorgen wegvallen na een dag keihard te hebben gestudeerd. Voor mij is mijn studentenhuis een bron van positiviteit en hilariteit. Het kost ook wat, maar je bent immers maar één keer student!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Aankomend student? Ga op kamers!
Sluiten