-c, p=t, +e

Oscar van Schijndel 31 mei 2022

Drie uur, vier uur, zes uur, acht uur. Het zijn gevleugelde begrippen de laatste tijd. Iets met niet-ingecalculeerd nietsdoen, bij voorkeur op een rekenmachine die zijn tijd voornamelijk besteedt aan niets doen.

Op een plek die door menigeen het beste wordt omschreven door de rebus, zoals gegeven in de titel van dit betoog, toe te passen op de officiële benaming van ons aller postcodegebied 1118. Die plek waar een stem je verleidelijk toespreekt. Je hoort weer hol dat je het schip ingaat terwijl de veilige haven in de lucht opgelost lijkt te zijn. Die plek die wordt gekenmerkt door kilometerslange rijen terwijl je ook kilometerslang had kunnen rijen.

Als ik de beelden in de journaals zie, dan ben ik blij dat ik dit mijzelf niet aandoe. New York, Rio, Tokio, Bangkok en Reykjavik redden zich heus wel zonder mij. Sterker nog: dat doen zij al ruim een halve eeuw. Ik zoek het dichter bij huis op. Naar Terschelling, naar Parijs, naar Basel, naar Salzburg. Drie uur, vier uur, zes uur, acht uur. Goed, ik moet misschien ook marge inbouwen. Dit vanwege het uitzicht op een file terwijl ik zelf ook geen meter opschiet. Uurtje misschien, maar zelden tot nooit drie uur, laat staan acht.

Net als de meeste van mijn landgenoten kies ik mijn bestemmingen zorgvuldig. Is het er leuk toeven, vind ik er rust en ruimte in de natuur, kan ik er voor een tijdje mijn jachtige grotestadsbestaan achter me laten? En: ben ik er voor niet al te veel euro’s mobiel? Maar Ossie, als je met de auto bent, is dat toch geen thema? Nou nee, ik laat mij liever rijden in zo’n 200 meter lange stretched limo, waar soms ook nog eens een bistro in zit. En zelfs al zou ik met de auto zijn, dan lijkt het me ook wel leuk om ook die auto eens vakantie te gunnen en de omgeving te voet, op de fiets of met het plaatselijke ov te verkennen.

Mocht dit je nu wat lijken, dan heb ik goed nieuws. In Duitsland kun je in juni, juli of augustus een maand lang voor slechts negen euro gebruikmaken van alle regionale bussen en treinen. Hoe was het gezegde ook alweer? Juist. Goede buren zijn beter dan verre vrienden.

Maar ja, die vier genoemde alternatieven en ‘zeurmanie’ halen het niet bij die eerste vijf bestemmingen. En er rijden helaas geen treinen naar andere continenten. Dus kiezen we ook aanstaande vakantie weer voor dat Sc… hip hol. Maar dat is niet alleen logisch, maar ook ‘weer’ lohpihcs… of niet?

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
-c, p=t, +e
Sluiten