Managementtaal

Berry Black 13 apr 2022

Bij directeuren en hogere managers bestaat het hardnekkige misverstand dat het introduceren van ingewikkelde Engelse termen een organisatie beter maakt. In werkelijkheid zijn het natuurlijk klantgerichte én voor het personeel werkbare oplossingen die een organisatie beter maken. Maar die combinatie is in de praktijk vaak erg lastig. Dus proberen ze het veelal toch door het introduceren van ingewikkelde Engelse termen.

Vind je het lastig om al die ingewikkelde Engelse termen te volgen? Schaam je dan niet, want zelfs voor het midden- en lagere management is het soms al niet meer te begrijpen. Zo werd bij één van mijn vorige werkgevers het project Eat your own dogfood geïntroduceerd. Wat zoiets betekent als: Gebruik de oplossingen die je aan klanten levert óók voor de processen binnen je eigen organisatie.

Mijn toenmalige manager gaf toen echter aan de hele organisatie een presentatie met het onderwerp Eat dogfood. Wat zoiets betekent als: Eet hondenvoer. De kantinejuffrouw werd er zenuwachtig van.

Slak in processen

Een veelgehoorde managementterm is Slack. Wat zoiets betekent als: De maximale vertraging die in een proces kan zitten zonder dat de boel helemaal in de soep loopt. Ik kreeg echter een memo waarin de secretaresse het had over de slak in processen. In de praktijk is het inderdaad vaak één persoon die verantwoordelijk is voor een groot deel van alle vertraging.

Beetje opgewarmd? Dan ga ik het nu echt ingewikkeld maken. Recent hoorde ik voor het eerst de term Epic. Wat zoiets betekent als: Een taak die te groot is om in één keer op te pakken en moet worden opgedeeld in meerdere User stories. De term User stories betekent zoiets als: Punten waarover klanten lopen te zeiken en die op de Backlog geplaatst moeten worden. Backlog betekent zoiets als: Lijst met takkeveel werk, die te groot is om in één Sprint op te pakken. Een Sprint is een periode van twee weken (hoewel ik nog nooit een hardloper twee weken achtereen heb zien sprinten).

Epic betekent vrij vertaald dus eigenlijk heel simpel: Teveel werk om in twee weken op te pakken. Ik kan niet wachten tot een secretaresse deze term een keer notuleert als Hey, pik! Dan is het in ieder geval direct voor iedereen te begrijpen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.