Zomaar een deur

Roelefien Heeres 14 mrt 2022

„Er staat ook een tien op de deur”, zegt Jonas, als hij zijn hoofd om de voordeur heen draait om het huisnummer te controleren. De schrik slaat mij, maar ook de rest van de familie om het hart.

„Dat kan helemaal niet,” roep ik nog kordaat, doch enigszins gespeeld zelfverzekerd. „Ik ben toch met een sleutel binnen gekomen?!” En toch, helemaal zeker ben ik niet van mijn zaak.

Snel draai ik mijn eigen hoofd om de deur en voel opluchting als ik een negen zie staan. Jonas springt enthousiast op en neer zoals hij dat doet als hij heel hard moet lachen: „Jullie dachten echt dat we verkeerd zaten, hé?!”, zegt hij met een enorme grijns. Niemand ontkracht wat hij beweert.

Ik had even daarvoor de sleutel met aanwijzingen gekregen en was alvast met de eerste lading tassen naar het appartement gegaan. Zo suf het klinkt, ik vind dat altijd spannend. Ik had me helemaal niet met deze vakantie bemoeid en dus hoopte ik maar dat ik het appartement zou vinden. Ik durfde ook niet opnieuw naar codes en nummers te vragen, juist omdat ik mijzelf zo suf vond. Ik was blij verrast toen de code van de voordeur klopte, ik een lift vond en een appartement op de tweede verdieping, dat ik kon openen met de sleutel. Zo moeilijk was het allemaal niet.

Open deur

Toen even later de rest van de familie arriveerde en het appartement inspecteerde, miste Marit gelijk een stapelbed. Die had wel naar plaatjes gekeken. Ook de bank was een andere. Bij de vergelijking met de website werden dan ook steeds meer verschillen ontdekt en toen de familie zich hardop afvroeg of ik wel het juiste appartement had geopend, zag Jonas zijn kans schoon.

Wat vond ik hem ineens groot en wat vond ik de grap goed bedacht. Ik moest nog harder lachen dan de grappenmaker zelf, terwijl de rest nog moest bijkomen van de schrik. Hij had de situatie feilloos aangevoeld en gebruik gemaakt van de karakeristieken van de familie; een familie die het oprecht reëel vond om te denken dat we in het verkeerde appartement waren beland, omdat ik ze was voorgegaan. Ik vind een nieuwe weg nooit in één keer en Jonas had goed gezien dat deze constatering een open deur is, ongeacht het huisnummer.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.