Je hebt een chip in jouw handen

Erwin Troost 5 feb 2022

Iedereen weet dat, wanneer je iets online bestelt, er bedrijven gaan strijden om te kijken wie jou de volgende advertentie mag laten zien.

Dit gebeurt via een tracking pixel. Een stukje code dat in de gaten houdt wat jij uitspookt. Dus koop je een trui, zie je ineens overal truien. Heb je schoenen gekocht, dan krijg je schoenen aangeboden. Vaak weet Facebook waar je bent. Dit komt doordat je je locatie deelt op WhatsApp of Instagram, omdat je inlogt op je foon. Daarom weten zij in welk restaurant, hotel, theater je incheckt. Zo kun je tijdens een tripje naar Berlijn ineens op je tijdlijn de begroeting te zien krijgen: ‘Goedemorgen! Laat je vandaag niet natregenen in Berlijn. Er is regen voorspeld.’

Je hebt toch net nieuwe schoenen?

Wat ik grappig vind is waarom je schoenen krijgt aangeboden als je die net hebt gekocht. Als je intelligent wil zijn bied je iemand sokken aan. Heeft iemand een vakantie geboekt dan bied je die een bikini, zonnecrème of skipak en bijpassende zonnebril aan. Heeft iemand laxeerpillen gekocht, hupsakee pak pleepapier erbij. Porno? Doosje Kleenex, zeg ik. Slaapmiddelen bestellen, hop dan ook cafeïnevrije koffie. Niet meer die harde dope. Ben je ’s nachts penselen, SM-maskers of rietfluit voor een saxofoon aan het bestellen, dan komt Raven van Dorst wel langs.

‘Goedemorgen! Laat je vandaag niet natregenen in Berlijn. Er is regen voorspeld.’ Bied verdomme een paraplu of poncho aan. Bestelt er een vrouw een dildo online, geef dan mijn telefoonnummer er maar bij. Mijn ervaring is dat vrouwen altijd moeten praten na de seks en aangezien ik zelf geen orgasme heb beleefd ben ik ook wakker. Win-win. Als mensen rum bestellen bied je Ginger Beer en lemon aan en kunnen ze de heerlijke cocktail Dark ’n Stormy maken. Heb je geen Corrie voor nodig.

Kruislings oversteken

Ik had twintig jaar geleden een vriend en die stak kruislings de straat over van links naar rechts. Hij geloofde dat de CIA in alle lantaarnpalen een camera had geplaatst en wilde niet gevolgd worden. Zo liep hij paranoia op en neer van de ene stoep naar de andere. Op 4 november 2021 praatte ik met een man en die zei: „Let jij maar eens op, volgende week zorgt Anonymous ervoor dat overal op deze planeet de elektriciteit uitvalt.” Ik vrij pakken, kaarsen in de aanslag, lucifers gekocht. De hele dag niks gebeurd. Ook waren er vorig jaar mensen die dachten dat mensen die gevaccineerd werden een chip geïnjecteerd kregen. Daar hoor je ze ook nooit meer over.

Eén van de meest idiote aanbiedingen vind ik één pizza halen één betalen. Wat moet ik ermee? Ideetje? Eén pizza halen en daarbij een gratis bakje pasta en brood met kruidenboter, maar zo slim is jouw tracking pixel niet. Wist je trouwens dat wanneer ik incheck met mijn QR in een bioscoop of restaurant ik niet traceerbaar ben? En waarom? I don’t have a smartphone, ‘cause I am smart of my own.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.