Een doodnormale persco

Raymond Taams 7 feb 2022

„Goedenavond, het kabinet heeft vandaag besloten dat de dood niet langer bij het leven hoort. Voor de wet zijn leven en dood voortaan gescheiden organen. Over de juridische implicaties van het besluit geeft minister van Justitie Popperstein zo dadelijk tekst en uitleg, staat u mij eerst toe enkele opmerkingen van algemene aard te maken.

Wij leven in een snel veranderende wereld, waarin wat gisteren normaal was, dat vandaag niet meer is, en gisteren ook niet was. In dit licht zorgt de ondergeschikte positie van de dood, namelijk als onderdeel van het leven, voor maatschappelijk rumoer. Ondanks het feit dat de overleden gemeenschap zich stil houdt, leven er breed gevoelens.

Begrijpelijk, vindt het kabinet, daarom hebben wij serieus gekeken naar de mogelijkheid het leven voortaan als onderdeel van de dood te beschouwen. Omdat dit volgens wetenschappers te weinig perspectief biedt, gaan wij over tot een volledige ontbinding van beide toestanden. Een ingrijpend besluit, waartoe wij ons door de grove ongelijkheid tussen levenden en doden in ons land gedwongen zien.

Persconferentie vol onzin

Als minister-president kies ik mijn woorden zorgvuldig, wat niet wegneemt dat ik tijdens deze persconferentie volstrekte onzin uitkraam. Afgestompt door virusangst en Voice-perikelen als u bent, dringt het waarschijnlijk nauwelijks tot u door. Geeft niks, de wereld is een chaotische plek, waar slechts het vertrouwde patroon van opkomst en ondergang van matig getalenteerde televisie-entertainers houvast biedt.

‘Samen tegen de dood’, blijft daarom het motto van de Rijksoverheid, of, voor de literaire fijnproever: ‘Iedere minuut dat u naar Shownieuws kijkt, is een aanslag op de ouderdom’. Zo koersen we af op een land vol levende doden, waar geen overledene zich nog buitengesloten of achtergesteld voelt.

Op deze zender kijkt u straks naar een talkshow van Eva Jinek. Met onder andere Angela de Jong buigt zij zich over de vraag: hoe nu verder? Een goedenavond.”

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Een doodnormale persco
Sluiten