Jongeren en corona: leren doe je sámen

Marja Boedart 29 jan 2022

Leren, belangrijk voor een goede toekomst? Ja, duh, dacht ik als tiener. Dus ben ik er zo eentje die er later pas mee is begonnen. Via de mavo, havo en vwo, belandde ik uiteindelijk op de universiteit. Hiervoor waarschuwde mijn leraar Engels me al op de mavo. „Als je je huiswerk niet maakt, dan moet je in de avonduren maar je lesje ophoesten.” Zo gezegd, zo gegaan.

Ik ben dus een laatbloeier, die gelukkig op tijd inzag hoe belangrijk en hoe leuk leren óók is. In mijn geval een studie Nederlands aan de universiteit, want ik ben gek op taal, literatuur, poëzie en schrijven. Maar universiteit of niet, élke studie doet ertoe. En ja, zeg eens eerlijk, een loodgieter is net zo van belang als een advocaat. En wat moeten we uiteindelijk met een land vol managers?

Leren doe je voor jezelf, maar ook met en dankzij elkáár. In mijn tijd – ik ben een jaren ’70 kind – had je nog geen computers, laat staan Teams, Zoom of lockdowns. Ik moest naar school, zin of niet. Net zoals iedereen, de juffen, meesters en docenten. Want ze waren (bijna) nooit ziek. Zelfs een piepklein lockdown’tje bestond niet…

Stom schermpje

Maar zonder gekheid, leerlingen en studenten hebben de school of universiteit, de docenten, en vooral elkáár hard nodig. Door de coronamaatregelen zaten veel jongeren de afgelopen twee jaar somber thuis, of depressief op de bank. En jonge mensen hebben nu eenmaal behoefte aan prikkels, spanning en vooral sociaal contact. Ze moeten nog onderzoeken wie ze zijn, wat ze willen worden. Moeten hun grenzen nog ontdekken, de wereld en veel meer. Ze willen lekker chillen of kletsen met elkaar in real life en niet altijd turen op zo’n stom schermpje.

En school is natuurlijk ook een fijne plek waar je je vrienden, klas- of studiegenoten ontmoet. Sámen zijn, elkaar steunen en lol maken. Met en van elkaar leren, in de klas, collegezaal, of werkgroep. Elkaar helpen met de lesstof. Of sámen afstuderen (zoals ik heb gedaan).

Jongeren en coronatijd? Het gaat echt niét samen. En leren is belangrijk. Voor jongeren en scholen mogen wat mij betreft alle coronamaatregelen van tafel. Gelukkig zijn de quarantaineregels voor het primair en voortgezet onderwijs al versoepeld. Nu nog een structureel (pandemie)plan voor het openhouden van de scholen. Want de coronamaatregelen hebben één ding bewezen. Ze zijn voor jongeren erger dan het virus zelf.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jongeren en corona: leren doe je sámen
Sluiten