Vroeger!

Jessi Pieper 4 dec 2021

Vroeger dacht ik ‘later als je groot bent, komt alles goed’. Vroeger zette ik mijn schoen en was ik heel hoopvol over de inhoud daarvan. Vroeger dacht ik ook echt dat Sinterklaas bestond.

Vroeger geloofde ik de mensen op tv en de mensen in de politiek. Vroeger dacht ik dat de Backstreet Boys altijd jong zouden blijven. Vroeger dacht ik dat bepaalde tv-programma’s voor altijd zouden blijven. Vroeger dacht ik dat ik als ik later groot zou zijn, ik nog altijd naar mijn favoriete pizzaria en bakkerij zou kunnen gaan. Vroeger dacht ik dat ik echt gek moest zijn omdat ik niks van jongens wilde. Vroeger dacht ik dat het heel makkelijk zou zijn om een huis te kunnen kopen als je een baan zou hebben.

En dat de zorg in Nederland goed geregeld is. Vroeger dacht ik dat er echt wel overwinningen van het Nederlands elftal in zou zitten op een EK of WK en dat mijn persoonlijke brief aan Marc Overmars echt bezorgd is in Frankrijk op het WK 1998. Vroeger vond ik jojo’en heel erg leuk. En dacht ik ook dat als ik bij de kapper blonde plukken wilde, ze met paars spul/verf aan kwamen zetten het helemaal mis ging! En vroeger dacht ik ook dat schoonheidsspecialisten er alleen waren voor een bepaald soort doelgroep.

Actieve herinnering

En vroeger dacht ik ook dat als je dan ouder bent, je veel respectvoller met elkaar omgaat. Dat het pesten verleden tijd zou zijn. Vroeger dacht ik, dat als het erop aan zou komen, iedereen achter elkaar zou staan. Want hey, samen staan we sterk… toch?

Inmiddels is het later. Zet ik mijn schoen nog altijd maar moet ik deze zelf vullen; ik kan vertellen, dat heeft zo z’n voordelen. Nog steeds denk ik dat Sinterklaas bestaat en helpt Dieuwertje Blok me dat geloven. De mensen op tv en de politiek geloof ik niet meer zo, tenminste, ik heb hier geen actieve herinnering meer aan. De leuke tv-programma’s van vroeger zijn niet meer. Jeetje, wat is er ook in het tv-landschap ontzettend veel veranderd. De Backstreet Boys zijn super oud geworden. Maar ze bestaan nog en komen volgend jaar met een kerstalbum. Mijn favoriete bakkerij en pizzeria zijn gestopt en de kapper heeft alles onder controle, zelfs met paarse verf. En hallo, schoonheidsspecialisten zijn eigenlijk ook super leuk en zijn er voor iedereen!

Wantrouwen is toegenomen

De laatste jaren hebben we veel EK’s en WK’s gemist en geloof ik ook niet meer dat mijn brief aan Marc Overmars ooit is aangekomen. Ik weet inmiddels dat het niet gek is om niet op jongens te vallen, vrouwen zijn gewoon veel leuker. Over vrouwen gesproken, zij hebben wel het EK voetbal gewonnen!

Inmiddels weten we ook allemaal dat het kopen en hebben van een huis een luxe is geworden in plaats van een recht. Zelfs met een goede baan. En is het krijgen van goede zorg niet altijd meer vanzelfsprekend en wint de bureaucratie en de marktwerking op zorggebied steeds meer terrein. Betalen we ieder jaar meer voor onze zorgverzekering maar mogen we niet kiezen waar we deze zorg het liefst krijgen.

De polarisatie is ook nog nooit zo groot geweest dan nu. De groepen mensen worden letterlijk tegenover elkaar gezet en tegen elkaar uitgespeeld. Het wantrouwen in elkaar, is enorm toegenomen. En daar waar we eigenlijk respect en begrip voor elkaar en ieders waarden en normen moeten hebben, gebeurd er nu het tegenovergestelde. Mensen worden geweigerd, letterlijk. En nee, dat is niet hun eigen keus. Heel de wereld worstelt met dezelfde vraagstukken en heel de wereld gaat hier anders mee om. Mogen we het dan even niet meer begrijpen.

Ooit sterker

En jojo’en? Hier vind ik inmiddels ook niks meer aan.

Diverse mensen op bepalende plekken zouden een functie elders moeten krijgen en ik ben ervan overtuigd dat ze dit zelf ook wel weten als ze in de spiegel kijken.

Als ik in de spiegel kijk, zie ik een mens, een wezen, die misschien een beetje naïef is maar hoopt dat dit alles ervoor zorgt dat we sterker dan ooit worden.

Dat we meer gaan lachen, verbinden, want we hebben elkaar nodig. Meer dan ooit.

We’ve Got It Going On!

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vroeger!
Sluiten