Van marmot tot moslimterrorist

Jolieke Meis - van der Rest 29 dec 2021 / 10:30 uur

Wie kent ze nog? De marmotten van quizmaster Fred Oster die als een malle door een doolhof raceten, op weg naar een poortje? Naar de beloofde vrijheid? Destijds razend populair, want hoe herkenbaar is het om je een weg te banen langs allerlei obstakels in de hoop snel een uitweg te vinden.

Nu moet je tegenwoordig oppassen met wat je zegt en vooral niet zomaar de vergelijking willen maken tussen een mens en een marmot. Maar die is nog altijd onschuldiger dan stellen dat de wintersportende Nederlander zich kan meten met een gemiddelde moslimterrorist. Want dat is de vergelijking die Carolina Trujillo maakt in haar column ‘Onsportieve wintersporters’ die op tweede kerstdag in NRC verscheen. Want, zo stelt ze: „Zoals van moslims wordt gevraagd afstand te nemen van geloofsgenoten die aanslagen plegen, wil ik onze bevoorrechte medelanders vragen afstand te nemen van dit rijkeluisgespuis dat voor het persoonlijke wintersportpleziertje bereid is niet alleen in eigen land, maar ook in Oostenrijk de pandemie een booster te geven.”

We zijn mensen

Een bijzonder wrede en polariserende boodschap op deze doorgaans zo vredige kerstdag. Want even los van alle vergelijkingen is er volgens mij maar één reden aan te wijzen die dit gedrag verklaart en dat is dat we mensen zijn. Mensen die het liefste een huwelijk of verjaardag met veel mensen vieren. En als het even kan eropuit willen trekken. Of dat nu met een VOC-schip de oceaan over is, in de bus naar Salou of met een volgestouwde Audi de Alpen in. Dat is niet alleen van alle tijden, maar ook van alle rangen en standen. Of je nu Ferd, Amalia, Columbus, Henk of Ingrid heet. Zolang er wetten zijn, zijn er mazen. En die zoeken wij ondernemend volkje maar al te graag op. Gelukkig hebben we onze Mark en Hugo nog die samen met vele anderen proberen om alles in goede banen te leiden.

Het zou daarbij wel helpen als het op fijnmazig Europees niveau gelijk zou worden getrokken. Tot die tijd nodig ik mevrouw Trujillo van harte uit om met een voor haar welbekende sneer uit te halen naar dit beleid dat letterlijk alle kanten opvliegt. Wellicht een vergelijking met ratten? Want een ratrace kunnen we het gerust noemen. Fijne dagen allemaal gewenst en niet te vergeten een goede reis!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Van marmot tot moslimterrorist
Sluiten