Waarom verzet altijd geweldloos moet zijn

Ayna Siem 23 nov 2021

Stakingen, protesten, demonstraties zijn allemaal begrijpelijke vormen van verzet in een land dat zich een democratie wil noemen. Het zijn uitingen van een groeiende mate van onvrede onder de bevolking. Dat dit gepaard gaat met geweldpleging is echter niet te verdedigen.

Waarom moet verzet geweldloos zijn? Omdat we er niets (goeds) mee bereiken.

Waarom bereiken we er niets mee?

Omdat we met gewelddadige uitingen van verzet een oorlogssituatie aan het creëren zijn. Een burgeroorlog tussen regering en bevolking.

In een oorlog zijn er geen winnaars, alleen verliezers. De verliezende partijen zijn de regering enerzijds en het volk anderzijds. Voor de regering is een oorlog of noodsituatie reden om keihard in te grijpen, nog meer maatregelen af te kondigen om het volk op de knieën te dwingen, nog meer geweld te gebruiken, het leger en de politie in te zetten tegen de eigen bevolking. Gevolg: het volk wordt kwader en kwader en zo kan de boel escaleren naar een fatale en ongewenste uitbarsting die alleen maar meer slachtoffers maakt.

Deze oorlog is gepland (inderdaad) en voorzien door de rijke elite die achter de huidige wereldmachtsgreep zit. Het is de bedoeling dat het volk uiteindelijk zijn eigen regering uit de weg ruimt of op de vlucht laat slaan. Als deze marionetten eenmaal zijn opgeruimd, vervalt het land in chaos en ontreddering. Dit maakt dit de weg vrij voor de elite om de macht in elk land over te nemen. Deze oorlog levert twee verliezende partijen op, en een lachende derde.

Hiermee spelen we de machtige elite precies in de kaart.

De meest ideale uitweg

Als je het niet eens bent met de maatregelen, omdat je gezond verstand je dat ingeeft, dan ben je gerechtigd om ze niet op te volgen. Hoe meer mensen dat doen, hoe meer zeggingskracht dit krijgt. Bovendien kun je je beroepen op de Grondwet. Al wordt dit door de rechter niet getoetst, je staat wel in je recht.

Verzet is belangrijk

Omdat de meerderheid blindelings volgt zonder kennis te nemen van alternatieve informatie, zijn demonstraties en protestacties nodig. Andere stemmen mogen gehoord worden. Wat wordt er allemaal gecensureerd? Wordt de alternatieve informatie met feiten onderbouwd? En van wie afkomstig? We kunnen zelf beslissen wat voor ons zinvol is. Het recht op verzet is het recht van burgers om tegen de overheid in verzet te komen, mits dit geweldloos gevoerd wordt. Want een burgeroorlog, geweld, chaos, verwarring en ontreddering moeten we zien te voorkomen.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waarom verzet altijd geweldloos moet zijn
Sluiten