Nutshell

Bregje van Weezel 25 nov 2021

De shark watchers in Kaapstad hebben brillen gekregen. Echte. Op sterkte. Hele geruststelling vind ik dat. Zij zijn immers degenen, die op de uitkijk naar haaien zitten.

Dan is het wel lekker, dat ze die haaien tenminste met eigen ogen zien of dat ze een waarschuwingsberichtje op de telefoon kunnen typen. Want ze zitten er hoor. Die haaien. In alle soorten en maten. Zwemt zo’n roofdier van formaat en met dito reputatie voorbij, dan worden de zwemmers en surfers door middel van het hijsen van een vlag geïnformeerd. Komt het dier gericht op de kust af, dan wordt de toeter zelfs ingezet. Eerlijkheidshalve moet daarbij gezegd worden, dat in tegenstelling tot de koperhaai de witte haai zich de laatste tijd weinig laat zien.

Daar zijn verschillende theorieën over. Of ze zijn bang voor een orka-koppel, dat op ze jaagt. Enkel om hun lever te kunnen verorberen. Of er is te weinig voedsel door de buitenlandse overbevissing. Hoe dan ook, er zwemt hier nog véél meer. Zeerobben zie je vaak door de golven flitsen. Met geluk zie je op zee een schildpad of een grote maanvis voorbijkomen. En dolfijnen en walvissen laten zich zelfs vanaf het land geregeld zien. Vandaar wal-vissen, denk ik dan altijd maar. Het zien maakt je elke keer weer bewust van hoe bijzonder én veelzijdig de Zuid-Afrikaanse natuur is. En hoe gelukkig wij zijn, dat wij zo nauw met ze mogen samenleven. Nog wel.

24/7 piepende geluidsgolven

Een buitenlands bedrijf gaat voor de oostkust zoeken naar gas en olie. Lekker ouderwets fossiel ja. In een nutshell gaat dat zoeken als volgt. Vanaf een boot worden met luchtgeweren ontploffingen tot stand gebracht. Deze brengen weer trillingen en geluidsignalen voort. Deze worden gemeten om zo de bodem in kaart te brengen. Bijkomstigheid is, dat alles wat onder water zit, geconfronteerd wordt met die piepende geluidsgolven. Niet even. Maar 24/7. Van maandag tot en met zondag. En dat naar schatting vijf maanden lang. Daar kunnen die dieren natuurlijk helemaal niet tegen. Ze zijn vaak al zo gevoelig qua gehoor. Velen navigeren daarmee. Verwachting is dan ook, dat het seismologische onderzoek bij vele dieren zal zorgen voor desoriëntatie, doofheid, angst, gedragsveranderingen en meer. Maar ook vissers zullen de gevolgen gaan merken in hun netten en dus in hun portemonnee.

De Zuid-Afrikanen zijn dan ook en masse actie aan het voeren om deze operatie in het belang van de Zuid-Afrikaanse onderwaterwereld én in het behoud van de natuur te stoppen. Want dat dit seismologische onderzoek nadelige gevolgen zal gaan hebben, dat is helder. Daar heb je geen bril voor nodig.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nutshell
Sluiten