Iedereen mag er zijn, discriminatie blijkbaar ook

Nick Gosselaar 24 nov 2021

Dag sportschool. Dag restaurant. Dag zwembad. Dag terras. Dag bioscoop. Ik haat afscheid nemen. Normaal gesproken nam ik vooral afscheid omdat ik het weer met iemand verkloot had, een ander pijn had gedaan, of verkeerde keuzes had gemaakt. Nu lijkt geen van allen van toepassing.

Ik schrijf november 2021. Laat ik maar een bekentenis doen; ik ben ongevaccineerd. Waarom? Ik zou niet weten waarom ik mijn lichaam kunstmatig moet beschermen tegen een virus dat niet gevaarlijk is voor mij. Sinds maart 2020, de uitbraak van het coronavirus in Nederland, let ik extra goed op de inname van vitamines en mineralen en het voedsel dat ik binnenkrijg. Ook het gehalte zonlicht en slaap is cruciaal in mijn missie om mezelf gezond te houden. Weg van alle kunstmatige zooi; gezondheid komt van binnenuit!

Vaccinatie is alleen voor jezelf

Veel mensen hebben geprobeerd om mijn standpunt ten opzichte van vaccinatie te veranderen. Vaak kwamen ze met een argument als: ‘je brengt anderen in gevaar’. Laat ik dan nog maar één bekentenis doen. Ik heb niet zo heel lang biologie in m’n vakkenpakket gehad. De tijd dat ik het had, was ik er simpelweg dramatisch in. Doch kan ik u vertellen dat je een vaccinatie enkel voor jezelf neemt; nooit voor een ander. Dat klinkt namelijk hetzelfde als het scenario waarin ik hoofdpijn heb en een paracetamol neem. Echter verplicht ik iedereen die dichtbij komt om óók een paracetamol te slikken, anders werkt de mijne niet.

De waanzin drong tot mij door, toen enkele weken geleden de coronapas uitgebreid werd naar meerdere sectoren. De week na die aankondiging zou ik mijn debuutboek Vluchten voor Jezelf presenteren voor de gemeenteraad in mijn dorp, Brunssum. Voorbereidingen waren volop getroffen en de uitnodigingen verstuurd. Er zouden tientallen mensen te gast zijn, van hulpverleners en politici tot jongeren die zich in de problematiek van mijn boek herkennen. Ik had er veel zin in, maar had nooit kunnen raden wat er zou gebeuren.

Iedereen accepteren

De hoofdboodschap in het boek is om iedereen te accepteren om wie diegene is en niet af te rekenen op iets wat de persoon in kwestie bij zich draagt of juist niet heeft. We zijn allemaal gelijk en kiezen zelf niet voor ellende in ons leven. De wethouder hier in het dorp vond het een prachtige boodschap, maar regelde achter mijn rug om wél een verplichte QR-controle voor alle aanwezigen van de presentatie. Had je niet meegedaan aan het medische experiment, of wilde je niet bewijzen dat je gezond was? Jammer, geen toegang voor jou!

Lekker inclusief, toch wethouder? Gelukkig heb je voldoende mensen wijsgemaakt dat je ze respecteerde om wie ze waren, ook al kende dat respect dus wél beperkte grenzen. En dan ook nog het lef hebben om mij ervan te beschuldigen dat ik anderen in gevaar breng en ik er hélemaal niets van begrijp.

Hypocriet

Doe lekker je ding. Ik zal nooit iemand verplichten om te bewijzen dat diegene gezond is. Ik verwacht van mijn medemens dat ze thuis blijven, bij welke ziekte ze ook hebben. Ik heb geen QR-code nodig om dat vertrouwen in de ander te hebben. En daarnaast; hoe hypocriet zou ik zijn als ik voor de presentatie van dit bewuste boek een QR-controle zou goedkeuren? Buiten de zaal word je afgerekend op je medische bewijzen, maar binnen sta ik vervolgens te prediken dat iedereen geaccepteerd moet worden. Ik zou mezelf niet in de spiegel durven aankijken. Ik ben dan ook benieuwd of de wethouder dat nog kan, na zijn beslissing om discriminatie goed te keuren bij de ingang van mijn boekpresentatie.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Iedereen mag er zijn, discriminatie blijkbaar ook
Sluiten