Het is ook nooit goed!

Mahdiya Mavlyanov 24 nov 2021

Waarom zijn mensen toch altijd zo negatief over alles? Het lijkt wel of ze zich alleen maar kunnen focussen op alles wat niet goed is, maar alles wat wel hartstikke goed gaat niet kunnen of niet willen zien. Ik kan het echt niet meer uitstaan.

‘Onrust op veelgeplaagde school in Utrecht: ouders klagen SvPO-Utrecht aan’, ‘Ongeruste ouders halen kinderen van Utrechtse school’. Schoolinspectie dit, schoolinspectie dat. Ik kan het niet meer aanhoren. Wees eens even realistisch! We hebben het hier over een opstartende school. Het vijfde jaar van de school is net ingegaan. Geef een nieuwe school eens de tijd om op gang te komen. Je zou denken dat mensen echt zelf wel kunnen bedenken dat je een  school tijd en ruimte moet geven  om te draaien, maar dat heb ik dan blijkbaar mis… De school bestaat nog niet eens vijf jaar en als je die dan al meteen zo onder vuur laat staan, dan geef je zo’n school ook niet bepaald de ruimte om te groeien.

Ook niet meteen topscholen

Sorry, maar je kunt mij niet vertellen dat het op andere grote scholen in Utrecht,  zoals het Gerrit Rietveld College of het Leidsche Rijn College, geen complete chaos was in hun eerste jaren? Alsof die toen meteen topscholen waren. Natuurlijk niet! En daarbij, die scholen zijn ook vele malen groter in onder andere het leerlingenaantal. Als er zo’n 25 ontevreden ouders en/of  leerlingen op een school van tweeduizend leerlingen rondlopen (wat heel normaal is, het kan namelijk zijn dat een school gewoon simpelweg niet bij iemand past), dan zijn dat in verhouding gewoon een stuk minder of eigenlijk gewoon echt heel erg weinig leerlingen, dan een school waar maar zo’n tweehonderd leerlingen op zitten. Dat valt nou eenmaal gewoon een stuk meer op.

Als je niet tevreden bent, dan kan dat. Een school kan niet bij je passen, maar ga dan gewoon weg. Niemand houdt je tegen. Laat de school daarna dan verder ook gewoon met rust in plaats van hem (expres) zwart te blijven maken.

Onderzoek inspectie

Ook heb je natuurlijk, zoals je op elke school wel hebt hier en daar, wat ‘rotte appels’, om ze zo maar even te noemen. Hier wordt als onderwijsinspectie echt compleet geen rekening mee gehouden. Want ook deze vallen meer op, op een kleine school als deze. De onderwijsinspectie komt langs op school en plukt hier en daar wat leerlingen uit de klas voor een onderzoek en vervolgens hoor je als medeleerling de rest dingen zeggen als ‘ja, we gaan de school zwart maken’ en ‘ik ga gewoon alles onvoldoende beoordelen’. Dan klopt dat hele onderzoek niet eens meer, omdat leerlingen die vragen niet eens serieus hebben ingevuld. Je zou toch als onderwijsinspectie moeten weten dat er leerlingen zijn die zo’n vragenlijst echt niet serieus gaan invullen.

Dan heb je ook nog van die ouders die doen of hun kind een engeltje is. Van die ‘mijn kind doet nooit iets’-ouders. Als een leerling zich niet gedraagt op school en een ‘onveilige sfeer’ creëert (waar ik trouwens echt niks van vindt kloppen. Er hangt juist een heel prettige sfeer in de school, zowel tussen leerlingen en docenten onderling als tussen de leerlingen en de docenten.), dan is dat aan de ouders om hun kind aan te spreken op hun gedrag en door niet steeds met de vinger naar een ander te wijzen. En als een school dan wel straffen uitdeelt, dan wordt daar ook weer over gezeurd.

Kortom, het is dus gewoon nooit goed. Mensen weten altijd iets te vinden om over te kunnen zeuren.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het is ook nooit goed!
Sluiten