De andere kant van de bubbel

Erwin Troost 16 nov 2021

Je ziet het in bedrijven dat het ene kwartaal alles draait om productiviteit. Het moet sneller, meer produceren, de cijfers moeten omhoog, maar omdat het sneller gaat wordt er niet gelet op de kwaliteit van het product en dan moet daar weer aandacht aan besteed worden.

De productiviteit moet omlaag en we gaan aandacht besteden aan het product om de mens tevreden te houden.

Zo werkt dat met het virus ook. We gaan een lockdown in, zetten de rest op een laag gasje. Maar wacht eens even, want de bovenkant van de cirkel of bubbel kan net zo goed de onderkant of zijkant zijn? Help! We weten het niet. De ene keer praten we over kwantiteit en de andere keren over kwaliteit. En nu gaan we het over mensen hebben. We hebben een virus, we gaan in een lockdown, maar aan de andere kant hebben we deze cijfers: jaarlijks hebben ongeveer 200.000 mensen te maken met huiselijk geweld. 1825 mensen maakten een einde aan hun leven in 2020. In de eerste 34 weken van 2021 zijn 1.179 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 1143 minder dan in 2020.

49,7 miljard euro

Meer dan de helft van de jongeren met een aandoening (55 procent) kampt met een depressie of angststoornis. Wereldwijd heeft naar schatting één op de zeven jongeren een psychische aandoening. UNICEF gaat uit van 9 miljoen jongeren in Europa die lijden aan depressie, angststoornissen, bipolaire stoornissen, autisme, schizofrenie of persoonlijkheidsstoornissen „Deze psychische aandoeningen bij jongeren kosten Europa omgerekend 49,7 miljard euro per jaar.”

Zelfdoding is – na het verkeer – de belangrijkste doodsoorzaak onder Europese jongeren. Niet het virus. Er bestaat ook iets als een weegschaal en het evenwichtig maken. De ene keer draait het om kwantiteit en dan weer om kwaliteit. Maar dan hadden ze in het begin van het virus zwaardere tikken moeten geven. Zie ook de ene kant van de cirkel en die ziet er hetzelfde uit als de andere kant van de cirkel. Ik weet dat er in Nederland 18.663 sterfgevallen zijn geweest door het virus. Afgelopen zeven dagen waren drie sterfgevallen daardoor en hebben negentien mensen zelfmoord gepleegd. Praten we dan over kwantiteit of kwaliteit van hoe de mens het bedrijf dat Nederland heet in leven houdt? Als je geen deel uitmaakt van de oplossing ben je immers deel van het probleem. Ook ik. Wil je meer cijfers? Het woord lockdown heeft een letterwaarde van 21 punten bij Scrabble en humanitair maar liefst 20 punten. Dus dan weten we meteen hoe het gegaan is.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
De andere kant van de bubbel
Sluiten