Laten we eens praten over gender

Norya Figueiredo 22 okt 2021

Ik heb een vriendengroep vol met lgbtq+ers, vind de lgbtq+community erg interessant, maar snap een van de belangrijkste onderwerpen niet: gender. In deze column zet ik al mijn vragen en argumenten onder elkaar.

Gender is niet hetzelfde als geslacht. Dat moet ik meteen duidelijk maken. Dit is namelijk iets waar de meeste mensen al stranden.

Geslacht gaat over lichamelijke kenmerken. Daar is voor mij geen discussie over nodig. Je wordt geboren als vrouw, man of intersekse (je kan dan alsnog in het verkeerde lichaam zitten natuurlijk). Gender is anders. Gender gaat over je identiteit. Je kenmerken. In Europese landen zijn kenmerken van het vrouwelijke gender bijvoorbeeld: zorgzaam en slim. Voor het mannelijke gender bijvoorbeeld: agressief en niet emotioneel.

Verwarrend

Persoonlijke kenmerken dus. Dat vind ik erg verwarrend. Als man kun je toch ook zorgzaam en slim zijn? Als vrouw kun je toch ook agressief en niet emotioneel zijn? Het lijkt alsof gender-mensen over één kam worden geschoren. Iedereen heeft een andere persoonlijkheid en die hoef je volgens mij niet in een genderhokje te stoppen.

Als ik in discussie ga met mensen over dit onderwerp, hebben ze het ook over genderrollen. Een genderrol voor een vrouw is bijvoorbeeld: het huishouden doen. Deze mensen vinden die genderrollen erg belangrijk. Hallo hey, we leven in 2021. Ik denk dat deze rollen niet nodig zijn. Ik vind het heel ouderwets.

Overal anders

Dan heb je ook nog het feit dat genders overal op de wereld anders zijn. In bepaalde landen hebben ze bijvoorbeeld drie genders. Het is niet iets wat in elk land hetzelfde is.

Mijn conclusie hiervan is dus dat gender onnodig en onlogisch is. Er is een term die gebruikt wordt door mensen zonder gender: agender. Toch is dit weer een label. Ik geloof gewoon totaal niet in het concept gender.

Ik ben dus gewoon Norya.

Ik wil wel graag andere meningen horen over dit onderwerp dus wees niet bang om mij hierover een berichtje te sturen.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Laten we eens praten over gender
Sluiten