Vlinders, ze zijn er weer

Imka Meuwese 26 sep 2021 / 11:00 uur

Je hebt ze in allerlei soorten en maten en ik zie ze gelukkig weer veel meer dan de afgelopen jaren. Ik vind het zulke bijzondere wezentjes, wat mysterieus, romantisch en bovenal ontzettend mooi.

Laatst zat ik met een vriendin, die ik lang niet had gezien, te lunchen bij een eettentje in het bos. Toen het gesprek ging over de bijzondere band tussen ons, zagen we ineens een witte vlinder. Ze kwam recht op ons af gevlogen en toen ze precies tussen ons in was, landde zij op de tafel. Hier bleef ze rustig even zitten en fladderde toen vrolijk weer verder. Alsof ze ons persoonlijk gedag wilde zeggen. Later bedachten we dat het misschien mijn omaatje wel eens kon zijn geweest. Zij kende ons immers allebei goed en heeft een heel speciaal plekje in ons hart. Misschien klinkt dit wel, zweverig maar wij vonden het in ieder geval een mooie gedachte.

Vlinder staat voor vrijheid

Ik heb altijd al iets met deze prachtige insecten gehad. Een paar jaar geleden ben ik nog vanwege een vlinder de weg kwijtgeraakt in het bos. Ik spotte een mooi exemplaar en wilde deze fotograferen, dus ging ik er met mijn camera achteraan. Natuurlijk vloog het beestje telkens weg als ik te dichtbij kwam. En zo was ik ongemerkt van de paaltjesroute afgeweken en heb ik uiteindelijk, met mijn meer dan belabberde oriëntatievermogen, zeker drie uur over de hei gezworven voor ik mijn auto had teruggevonden. De volgende keer toch maar broodkruimels meenemen… Het lulligste was nog dat ik niet eens een mooie foto had weten te schieten van de vlinder.

Deze zomer had ik zelfs het idee om een vlinder-tattoo te nemen. De vlinder staat voor vrijheid én voor transformatie en beide woorden hebben betekenis voor mij.

Vlinders in je buik

Toch is er één specifieke vlinder waar ik een lichtelijke angst voor heb ontwikkeld en dat is het soort wat totaal onverwacht bij je naar binnen weet te glippen. De vlinders die het op je buik gemunt hebben, daar flink rond gaan fladderen en je compleet onrustig maken. Of het door het toegenomen aantal vlinders buiten komt, ik weet het niet, maar na een lange tijd ‘vlindervrij’ te zijn geweest, proberen deze jongens (of meisjes) nu bij mij naar binnen te sneaken. Is er misschien een overschot aan vlinders en zoeken ze een lekker warm plekje voor de herfst en winter? Hoe dan ook, ik probeer deze zogenaamde sneaky-insluip-vlindersoort buiten de deur, uhh buik, te houden, want dit komt nu niet goed uit. Dus ‘ksjjjt, ga iemand anders vervelen alsjeblieft’. Ook al hoop ik stiekem dat jullie me ooit, mits de juiste timing en dito match, toch weer gaan plagen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Vlinders, ze zijn er weer
Sluiten