Topverhaal

Bregje van Weezel 24 sep 2021

Zijn moeder heeft wat jeugdigs. Hij heeft dat ondanks zijn meerderjarige leeftijd ook. Laten we het daar maar ophouden. Hij gaat er regelmatig op uit.

Alleen met de bus naar het winkelcentrum in Kaapstad. Tot dat hij op een dag niet meer thuiskwam. Wat niets voor hem was. Zeggen ze altijd. Maar in deze gezien zijn karakter nogal waar. Dat hij de verkeerde afslag had genomen werd later duidelijk.

Zoals dat in Zuid-Afrika gaat, werd via social media zijn vermissing aangekondigd. Het startschot van een filmscenario. Letterlijk. Aan de hand van camerabeelden werd bepaald welke bus hij had genomen en waar hij uitgestapt was. Vanaf dat punt werd weer via beelden door de gehele stad naar hem gezocht.

Alleen op de Tafelberg

De volgende dag dook er materiaal van hem op. Hij zat bovenop de Tafelberg. Helemaal alleen. Angstig. Schuilend voor de tekeergaande elementen. Er trok namelijk een fikse storm over de Kaap. Aan de bijnaam Kaap der stormen is niets gelogen. De Vliegende Hollander weet daar alles van. Enfin. Wat die kapitein en deze verdwaalde grote jongen gemeen hadden, is dat ze allebei snel naar huis wilden. Helaas was op de Tafelberg de kabelbaan al uren gesloten en zat al het personeel veilig aan en op de grond.

Maar toen. Toen meldde zich een trailrunner. Dat is iemand die voor zijn plezier hardloopt. En ook nog eens het liefs over van die onverharde enkel-verrekkende paadjes. Hij zei, ik ren wel even naar boven. Om deze man gerust te stellen en te vertellen dat er hulp onderweg is. Bepakt met droge warme kleren en wat te eten is hij naar de top gerend. Ondertussen bleek dat de hulpdiensten door verslechterende weersomstandigheden niet meer konden volgen. En de inzet van de helikopter was door de gierende wind ook nog allesbehalve een optie. Er zat niets anders op voor de twee mannen om samen bovenop de Tafelberg de nacht door te brengen. Tot dat ze de volgende dag veilig en wel naar beneden gebracht konden worden. Een oprecht topverhaal. Vind ik. Met een goed einde. Door het handelen van een echte held. Ze bestaan nog. Zo verfrissend met al die antihelden van tegenwoordig.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.