Van Toeslagenaffaire naar standje demissionaris

Elianne van Turennout 8 sep 2021

Wij Nederlanders zijn professionals in klagen, dus laat ik dit keer klagen over dat ik het geklaag een beetje zat ben. In hoeverre heeft de Nederlandse bevolking door dat zijzelf verantwoordelijk is voor dit beleid? We klagen over hoe erg de Toeslagenaffaire wel niet is, het geblunder met de tolken ophalen uit Afghanistan, dat mensen geen huis kunnen vinden, dat het coronabeleid zwabbert aan alle kanten etc.

Begrijp mij niet verkeerd, want de kritieken zijn terecht. Toch word ik cynisch wanneer na elk schandaal de VVD in de peilingen stijgt. We geven als volk de regering gewoon toestemming de kwetsbaren te naaien. We hoereren de kwetsbaren uit aan onze eigen overheid. En als ze dan verkracht in een steegje liggen te creperen, doen we alsof het hongerige seksslaven uit een derdewereldland zijn. Dan is het erg, maar zogenaamd een ver van ons bed show in ons eigen land.

Stem VVD is toestemming naaien

We doen net of wij geen invloed hebben op de situatie, maar dat hebben wij wel. Wanneer dringt dat eens door? Ik snap dat u als VVD-stemmer vermoedelijk geen nadeel ervan ondervindt dat de VVD aan de macht blijft, maar uw buurman met een studerend kind, die geen kamer kan vinden wel. U hebt door uw stem op de VVD de regering toestemming gegeven, dat dit studerende kind nu wordt genaaid in standje kabinet demissionaris. Dat kind krijgt misschien niet eens een studentenkamer en aan het eind van zijn studie, heeft hij een dikke studieschuld door het beleid van elf jaar Rutte.

De Groningers die nog steeds niet goed zijn geholpen met de bevingsschade, blijven in deze giftige relatie met de overheid zitten, omdat u de overheid daar toestemming toe hebt gegeven. Dan kunt u boos worden op de overheid, maar wanneer stopt u met uw stem dit toe te staan? De VVD blijft maar stijgen. Moet u eerst zelf nadeel ondervinden, voordat het u kan schelen?

Verantwoordelijkheid afschuiven

Wij zijn net zo goed verantwoordelijk voor de misstanden van onze overheid, want wij blijven op ze stemmen. Schuif die verantwoordelijkheid niet steeds van u af. Men zegt dat een volk een regering krijgt dat het verdient, maar dat is niet zo. Degenen die op Rutte stemmen, hebben meestal geen last van zijn beleid. Het zijn namelijk anderen die daar slachtoffer van worden. Ondertussen klagen ze wel erover dat het zo erg is voor die mensen, maar blijkbaar boeit het niet genoeg, om de kleine moeite te nemen een ander vakje rood in te kleuren.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Van Toeslagenaffaire naar standje demissionaris
Sluiten