Neanderthal Aan Zee

Cale columns 22 sep 2021 / 16:00 uur

Dat vraag ik u af. Wat Krijn te zoeken had op de plek die nu wordt ingenomen door de Noordzee? Krijn is de oudste Nederlandse Neanderthaler, wiens deel van zijn schedel bij baggerwerkzaamheden voor de Nederlandse kust werd gevonden.

En gereconstrueerd tot een glimlachend hoofd en postuum de naam Krijn gegeven. Maar zoals bij veel ontdekkingen en toenemende wetenschap leveren die naast antwoorden vooral veel andere vragen op.

Want wat moest Krijn daar, zover verwijderd van het Neanderthal, een gebied in het Duitse Noordrijn-Westfalen? Hoe kwam hij daar terecht? De vindplek was tussen Nederland en Engeland, vlakbij de Vlaamse kust, dus vraag je  je af welke taal hij sprak. Engels? Nederlands? Of Nederlands met een zachte g? Of was het zijn moerstaal, het Neandertaals?

Genoot hij op een zandbank?

Als hij net uit Duitsland was gekomen, genoot hij dan bij eb van een lekker zonnetje op een zandbank? Was hij daar alleen of met familie en andere reislustigen? En hadden ze, zoals veel van hun huidige landgenoten, een kuil gegraven om te zonnen? Had ie te laat de opkomende vloed opgemerkt en gedacht ‘Ach, wir schaffen das‘ en vervolgens verzopen? Je weet het niet.

Wellicht is hij in Noordrijn-Westfalen in de Rijn gevallen, bij Lobith al spartelend de Nederlanden binnengekomen en ter hoogte van Hoek van Holland de zee ingedreven?  Misschien is Krijn de zoveelste missing link in de evolutietheorie en blijkt hij de schakel tussen de Neanderthaler en de Bloementhaler, geëvolueerd tot Bloemendaler?

Hoe kan het dat we tegenwoordig steeds meer ontdekkingen uit het verleden doen en dat de vondsten alsmaar ouder worden? Heeft de mensheid dan 2000 jaar stilgelegen en alle schatten laten liggen? Het lijkt erop dat hoe verder we van de oorsprong raken in de tijd, des te meer dingen ontdekken die steeds dichter bij de kern komen. Oftewel, de interval tussen nu en de oudste vondst neemt exponentieel toe. Wat nou als je zo ver terug kan gaan dat je het eerste skelet vind, de levensvorm daarvoor en weer daarvoor, totdat je bij de oorsprong komt. Komt dan het Idee-vóór-Materie punt? Dan wordt het pas echt interessant. Je vindt dan niet alleen de lichaam, maar ook de geest en de ziel.

Het was al een idee

Is dat zo’n gek idee? Valt wel mee toch? Je ziet het dagelijks om je heen. De Audi of VW waarin je rijdt is fysiek aanwezig, was daarvoor in de productie, daarvoor op de ontwerptafel, daarvoor punt van overleg en in het begin al een idee. Dus de auto bestond al, al was ze fysiek nog niet aanwezig. Zo ook met machines, woningen, meubels, zelfs meubelboulevards… Zou dat dan ook niet met het universum zo zijn? Het was eerst een idee, een gedachte of wens, zelfs nog een gedachte voor de gedachte van een oerknal.

Vast staat dat we zaken die we uitvinden of ontdekken in de huidige tijd, maar ook in de geschiedenis, gebruiken om steeds geavanceerder en verder te graven en zoeken in het verleden. Dus hoe verder we in de tijd vooruit gaan, hoe verder we ook in de geschiedenis terug kunnen gaan. Van Krijn weten we dat ie ongeveer 60.000 jaar geleden leefde, dankzij de C14-koolstofmethode. Hoe oud Krijn zelf was, weten we sinds we ontdekten hoe je de leeftijd van bomen kunt meten. Vrij simpel eigenlijk. Je zaagt Krijns scheenbeen middendoor, kijkt even en telt de jaarringen. Ganz einfach!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Neanderthal Aan Zee
Sluiten