Hechtingsproblemen zwaar onderschat!

Bernadette Keijzer 3 aug 2021

Dagelijks krijg in mijn praktijk stellen die zijn vastgelopen in hun relatie. „Wij praten niet meer met elkaar en brengen geen tijd meer met elkaar door.”

Koppels raken elkaar kwijt door geen aandacht meer voor elkaar te hebben en niet meer met elkaar te praten want: „Híj luistert toch niet” en „Ík kan toch nooit iets goed doen in haar ogen.” Als partijen niet goed met elkaar communiceren en elkaar niet begrijpen, dan ontstaat er afstand en deze wordt steeds groter, totdat partijen vastlopen in hun relatie en het niet meer zien zitten met elkaar. Hoe komt dat nou dat de communicatie tussen partijen zo bar slecht kan verlopen? Ik ben Bernadette Keijzer, mediator, relatietherapeute en eigenaresse van Fideliz Mediation & Relatietherapie en ik vertel je hier graag meer over.

Gehecht voor het leven

De basis van communiceren ligt in jouw hechting. Jouw hechtingsstijl heeft zich ontwikkeld in de eerste vier jaren van je leven. Deze ligt dan redelijk vast, toch kan die later nog veranderen, doordat je bijvoorbeeld in onveilige situaties terecht komt zoals bijvoorbeeld lichamelijke of geestelijke mishandeling binnen het gezin, seksueel misbruik, verlies van een ouder door de dood of door een vechtscheiding (ouderverstoting).

Ook op latere leeftijd kan je hechting veranderen door dingen die je meemaakt. Bijvoorbeeld als jouw partner vreemd gaat met je beste vriendin. Je vertrouwen raakt beschaamd en je vindt het moeilijk om hierdoor een nieuwe partner in je leven toe te laten. Je hebt bindingsangst opgelopen.

Ook kan het zijn dat jij vanuit jouw jeugd onveilig gehecht bent en een veilig gehechte man treft. Deze man laat jou zien dat jij er mag zijn, dat jij er toe doet, dat hij van jou houdt en dat jij hem kunt vertrouwen. Als jij deze bevestiging blijft krijgen, dan groeit dit vertrouwen en kan jouw hechting na een relatie van +/- vijf jaar veranderen van een onveilige hechting in een veilige hechting. En kunnen jullie een duurzame relatie opbouwen.

Heden met verleden verbinden

Het is van belang om het heden met het verleden te verbinden en uit te zoeken wat jullie coping-strategie is. Hierdoor ontstaat inzicht en kan er begrip voor elkaar ontstaan. Door deze bewustwording kunnen jullie veranderingen doorvoeren en écht de verbinding met elkaar aan gaan. En soms kan een beetje hulp, van bijvoorbeeld een relatietherapeut, daarbij geen kwaad.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.