Geen baarmoeder? Spreek je uit, want we hebben je nodig!

Elianne van Turennout 3 aug 2021

Dan is er een discussie over abortus, en dan is er weer zo’n traditioneel figuur, meestal man, die dan vrouwen gaat vertellen dat zij moordenaars zijn als iemand voor vrije keuze is. Dan reageren velen met: „Heb je een baarmoeder? Hou dan je klep!”

Natuurlijk begrijp ik de frustratie. Deze mannen gaan echter niet hun mond houden, omdat iemand hen erop wees dat zij geen baarmoeder hebben. Ik zie Kees van der Staaij al zeggen: „Oh, ik heb geen baarmoeder?!? Oh, sorry! Is mij nooit opgevallen! Ik hou mijn mond voortaan.”

Elke medestander nodig

Sterker nog, er is juist een trend gaande dat veel pro-choice mannen hun mond houden, omdat zij geen baarmoeder hebben en het de beslissing is van de vrouw. Wat hebben wij als progressieve vrouwen eraan als wij mensen de mond snoeren, die het eigenlijk met ons eens zijn? Juist in een Westerse wereld die conservatiever wordt, hebben wij elke medestander nodig, die onze rechten wil beschermen.

Ja, Aletta Jacobs heeft meer bereikt dan ik ooit zou bereiken door behoorlijk te stampvoeten en hard te werken. Zij kreeg echter ook die mogelijkheid, omdat haar vader Abraham in haar geloofde. Aletta had de Wet van het Hoger Onderwijs goed bestudeerd en er stond niet expliciet in dat het voor vrouwen verboden was om aan de universiteit te studeren. Zonder het tegen haar vader te zeggen, schreef Aletta een brief aan minister Thorbecke.

Minister Thorbecke, die voor zijn tijd al behoorlijk vooruitstrevend was, stelde eerst allemaal vragen: hoe oud was ze en wat ze wilde studeren en waarom was ze niet verder gegaan met de apothekersopleiding? Vervolgens stuurde hij ook nog een brief met vragen naar haar vader, omdat hij wilde weten hoe die erover dacht.

Aletta werd geen stampvoetend meisje

Abraham Jacobs maakte zich al vroeg sterk voor het recht op hoger onderwijs voor vrouwen, dus natuurlijk kreeg zijn dochter toestemming. In een andere omstandigheid was het verhaal van Aletta een heel triest verhaal geweest over een stampvoetend meisje, die haar dromen niet kon najagen.

Juist doordat zij een omgeving had die achter haar stond en opkwam voor haar rechten, kon zij ook de dingen doen die zij heeft gedaan. Daarom moeten wij als progressieve vrouwen niet onze medestanders de mond snoeren. Wij hebben nu juist elke stem nodig om te zorgen dat onze rechten behouden blijven. Daarom is die baarmoeder niet relevant.

Als traditionele mannen een vrouw kunnen vinden, die hun standpunten verkondigt, gaan ze haar ook niet de mond snoeren, omdat zij een baarmoeder heeft. Op andere momenten wel hoor, maar dat terzijde. Waarom zouden wij dan wel zo onverstandig zijn?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.