Van slaaptrein naar woketram

Elianne van Turennout 23 jul 2021 / 19:00 uur

‘Dit is geen grapje, mannen’, schreef GroenLinks-raadslid Mariëlle Vavier over de nieuwe HTM-tram genaamd ‘Bikinilijn’. Tram 1 van Den Haag richting Scheveningen is omgetoverd tot De Bikinilijn, aangezien deze naar het strand gaat. Dit zou seksistisch zijn, omdat de ‘bikinilijn’ verwijst naar de schaamstreek van vrouwen.’

De bikinilijn de lijn is waar je bikini ophoudt en je been begint. Daarnaast, wie zegt dat vrouwen alleen bikini’s dragen? Net zoals iedereen met de tram mag, mag iedereen een bikini dragen. Er is niets seksistisch aan een bikinilijn. Deze tram is juist hartstikke woke en gender inclusief. Taaltechnisch is het woord tram masculien, dus hij/hem is zijn pronoun, maar iedereen mag bij hem naar binnen, mits zij hebben betaald voor een vervoersbewijs. Hij gaat door tunnels heen als een man en heeft soms last van overgangen als een vrouw in haar menopauze. Maar iedereen zou hem aanduiden als noch man of vrouw. Of dit hem nou non-binair of genderfluid maakt, kunnen wij een discussie over hebben. In zijn paspoort zou hij in ieder geval een X krijgen en geen M of V.

Slopen van veilige huisjes

Nu genoeg over dit stalen ros, want er is genoeg te zeggen over de reactie van Mariëlle Vavier. Dit is een poging van het slopen van veilige huisjes. De naam is ook nog bedacht door een vrouw. Als het punt is dat vooral vrouwen bikini’s dragen, dan dopen wij de Sprinter tussen Groningen en Zwolle wel om tot haarlijn, en printen we allemaal kale mannen op die trein.

In een wereld die conservatiever wordt, en waar men in genoeg westerse landen vrouwenrechten in twijfel trekt, heb ik weinig aan een raadslid die boos wordt op de naam van een tram. In Polen kunnen vrouwen alleen een abortus krijgen in situaties waarin de moeder in levensgevaar is, of als de zwangerschap het resultaat is van verkrachting of incest. Hongarije, Azerbaijan, Armenië, Oekraïne en Polen hebben het internationale verdrag tegen huiselijk geweld geblokkeerd.

Hoelang is de luxe er nog?

Deze trends gaan ook in Nederland besproken worden. Daar moeten we op voorbereid zijn. We zitten nu nog in de luxe dat we ons druk kunnen maken over de naam van een tramlijn, die niet eens seksistisch is als wij erover nadenken. Hoelang hebben wij die luxe nog? Orban heeft namelijk ‘woke’ als excuus gebruikt om ‘genderideologie’ te verbannen, wat praktisch gewoon een antihomowet was. Hoelang kunnen wij het nog hebben over dit soort dingen, zonder dat wij ons krediet kwijt raken als progressieven? En niemand naar ons luistert, terwijl mensenrechten lachend worden weggenomen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Van slaaptrein naar woketram
Sluiten