Willem Engel: de man zonder hersencellen

Nick Gosselaar 27 jun 2021 / 13:30 uur

Euro 2020. Vrijdag 11 juni 2021 werd het EK voetbal 2020 afgetrapt. Een toernooi dat in 2020 had moeten plaatsvinden en ook nog steeds dat jaartal meedraagt, begint pas een jaar later. Als je dat nog niet raar genoeg vond, word je wel op je wenken bedient wanneer de aanwezige supporters in beeld kwamen. Een groot gedeelte droeg een mondkapje en het stadion was slechts deels gevuld.

Was dat alles maar het meest opvallende aan dit EK. Op de tweede speeldag sloeg alles om. Na een slaapverwekkende editie van Zwitserland – Wales, zat iedere liefhebber te wachten op een goede pot voetbal. Finland en Denemarken moesten aan die verwachting gaan voldoen. En met spelers als Delaney, Eriksen en Poulsen op het veld, mag je ook verwachtingen hebben. Het was genieten in de eerste helft. Daar hadden de aanwezige supporters een groot aandeel in. Eindelijk, een wedstrijd met een hoge amusementswaarde.

Alles viel stil

Tot in de 43e minuut. Het stadion viel stil. Kijkers vielen stil. En het belangrijkste levensorgaan van Christian Eriksen viel stil. De Deense spelmaker zakte in elkaar en direct ontstond er grote paniek bij zijn medespelers. Levenloos lag de nummer 10 van Denemarken op het gras, toen bij aanvoerder Simon Kjaer de dokter in hem het direct overnam. Hij maakte de luchtpijp van Christian vrij, nog voordat de doktoren op het veld kwamen. Wat de rest van dit toernooi ook nog brengt: geen enkele tien minuten gaan nog zó lang voelen tijdens het EK, als deze tien minuten. 

Na een half uur vol twijfel en verslagenheid, kwamen de eerste positieve berichten naar buiten. Eriksen zou bij kennis zijn en in het ziekenhuis verder onderzocht worden. De beelden van de Deense haag rondom hun ploeggenoot, die lag te vechten voor zijn leven, krijg ik nooit meer van m’n netvlies af. Maar ook de vastberadenheid van de Denen en hoe ze deze situatie aanpakten, zal ik nooit meer vergeten. 

De een zijn dood…

Maar het had ook een keerzijde, zoals alles in het leven. Want zoals we allemaal weten: de een z’n dood, is de ander z’n brood. Terwijl iedereen met een geweten vol spanning op berichtgeving over Eriksen zat te wachten, probeerde Willem Engel zijn slaatje uit deze vreselijke situatie te slaan. De zelfverklaarde viroloog wist als eerste te melden ‘dat er een Deen dood was neergevallen’ en dat het sowieso met de vaccinatie te maken heeft. Deze staatsmongool wist er ook direct bij te vermelden dat hij al die tijd al gelijk had over de vaccinaties. 

Laat ik even vooropstellen: ik ben ook bang voor de vaccinatie. En ik heb ook gejuicht, toen Willem en Viruswaarheid naar voren stapten en de avondklok leken af te schaffen. Maar in die gehele rechtszaak kregen we al te zien wat voor een totale debiel Willem Engel is. De advocaat van Viruswaarheid vertelde de rechter dat zij gewraakt was. An sich geen opvallende uitspraak, totdat Willem Engel deze herhaalde. Hij keek eerst heel verbaasd naar zijn advocaat. Hij trok een blik, die ik trok tijdens alle wiskundelessen die ik heb gevolgd in m’n leven. Een blik die communiceert ‘geen idee wat je zegt, maar ik neem het wel aan en doe net alsof ik het begrijp’. Alleen Willem, dan moet je die uitspraak niet gaan herhalen. Iedereen zag de vragende blik richting je advocaat en hoorde daarna de eerdere uitspraak nu uit jouw mond komen. En terwijl je de beroemde woorden uitsprak, leken je laatst overgebleven hersencellen zich af te vragen wat je eigenlijk zei. 

Gewetenloos

Naast het feit dat iedereen al wist dat jij niet in de rij stond toen de hersencellen werden uitgedeeld, kwam iedereen er op de tweede speeldag van het EK achter dat je ook geen geweten hebt. Je hebt geen gevoel, empathie, of besef over wat wel en niet gepast is. Ik ben zelf tegen censuur, maar heb gelachen toen ik zag dat je tweet over Eriksen verwijderd was. Je zult het wel weer op vrijheid van meningsuiting gooien, of geheel Twitter wraken. Vraag wel even na aan een expert wat wraken eigenlijk betekent, voordat je Twitter wraakt.

Enkele dingen staan vast na deze dag. Willem Engel is een debiel en de echte kampioenen van het EK 2020 zijn al op de tweede speeldag bekend geworden. De Denen hebben wat mij betreft het EK gewonnen, met Christian Eriksen voorop. Het voetbal werd opzij gezet en het leek geen enkele Deen nog te interesseren dat de wedstrijd tegen Finland verloren werd. Het belangrijkste was dat Christian de grootste wedstrijd uit zijn leven lijkt te hebben gewonnen. En voor Willem nog één tip: bekijk even de fragmenten vanuit het stadion in Kopenhagen nadat de wedstrijd werd stilgelegd. De Finse supporters scanderen ‘Christian’, waarna de Deense supporters de achternaam van hun gevallen sterspeler terug scanderen. De Finnen boeide het niet meer dat ze de naam van hun tegenstander riepen. Er zijn belangrijkere zaken in het leven dan je eigen belang.

Christian, heel veel sterkte. Win deze wedstrijd. De belangrijkste wedstrijd uit je leven.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Willem Engel: de man zonder hersencellen
Sluiten