Samen

Allard van Gent 8 jun 2021

Door de jaren heen ontmoet je voor- en tegenstanders. Waarvan? Kernenergie, alternatieve geneeskunde, linkse partijen, rechtse partijen, maar ook van voetbal, het Eurovisie Songfestival of die ene talkshow. Recentelijk zijn daar groepen bijgekomen die voor en tegen coronavaccinatie zijn.

Ik dacht hieraan op het moment dat ik wilde oversteken op een druk kruispunt in Berlijn dat vanwege een demonstratieve optocht van duizenden fietsers was afgesloten.

Ze denken alleen aan zichzelf

Verschrikkelijk is het, zei de man naast me. Ik schatte hem dik in de tachtig. Hij leunde op een stok en trilde lichtjes. Die hebben allemaal niets beters te doen, gooide hij erachter aan. Hij bedoelde de fietsers. Ze denken alleen aan zichzelf, zei ik in mijn beste Duits. Hij keek mij verwonderd aan. Ondertussen was er een Duitse jongeman met fietstas bijgekomen. Ik neem ook deel aan deze tocht, zei hij en wees op een sticker die op zijn fietstas prijkte. Hoewel hij had gehoord hoe de oude man deze fietsoptocht verafschuwde, bleef hij vriendelijk.

Dat kan wel uren duren, zei hij tegen de oudere man. Zelf had ik het plan al opgevat om met alle risico’s van dien gewoon de weg over te steken. Die fietsers zouden vanzelf wel aan de kant gaan. Maar de oude man was extra voorzichtig sinds hij een paar jaar geleden door een bus was geschept en de dood in de ogen had gezien. Vijf maanden lag hij in het ziekenhuis. Dat vertelde hij ons.

Oversteken

De jongeman met fietstas bood aan om de man te helpen bij het oversteken. We houden allebei het verkeer tegen, zei ik. De jongeman met de fietstas knikte instemmend. De oudere man was prettig verbaasd, maar wilde nog even wachten. Vijf minuten later nam hij het tweede aanbod toch aan. Samen met de jongeman met de fietstas beschermde ik de overstekende oudere man met gespreide armen. Hij bedankte de man met de fietstas en mij hartelijk. Dat is vandaag de dag niet meer vanzelfsprekend, zei hij. De man met de fietstas sprong op zijn fiets.

Voetbal

Ik praatte nog wat met de oudere man over voetbal. Ik zat in de jaren ’50 bij de amateurs van voetbalclub Hertha, zei hij. Ik vertelde dat 1974 in mijn vaderland een memorabele datum was. Daarna praatten we over Johan Cruijff, Paul Breitner en Uli Hoeneß. Na een half uur nam ik afscheid. De man bedankte zich hartelijk voor het prettige gesprek. Met u wordt het nooit saai, zei hij. Met u ook niet, lachte ik en vervolgde mijn weg.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Samen
Sluiten