Vocale onderdrukking

Tybo Vercamer 31 mei 2021 / 17:00 uur

Conversaties en debatten: een fundamenteel kenmerk van onze menselijkheid, maar niettemin een broeihaard voor onenigheid. Het klinkt dan ook voor velen ongetwijfeld aantrekkelijker om zich volledig af te zonderen van controversiële opinies.

Wat een utopisch beeld zou het scheppen: een realiteit vrij van gebrekkige en boosaardige standpunten; eindelijk verlost van het ultieme kwaad. Hoewel het uiterst onrealistisch en vrijwel belachelijk klinkt, vinden we het voortdurend terug in onze maatschappij: politieke strekkingen die de oppositie negeren en Facebook-fanaten die mensen met een verschillende mening blokkeren zijn hier excellente voorbeelden van.

Ondanks dat deze opvatting klinkt als een krankzinnige waanvoorstelling, is het desalniettemin een droom van velen. Ze geloven dat censuur, een duidelijke schending van onze mensenrechten, hun geboorterecht is. Deze opvatting is gevaarloos indien slechts een gering aantal individuen ze verdedigen. Maar – zoals de regel is voor alles – brengt overmaat problemen teweeg; selectieve censuur is hier dan ook geen uitzondering op. Het voornaamste gevolg hiervan is dat we een echokamer van meningen krijgen: niet langer worden we gedwongen om over onze eigen standpunten na te denken, noch ze te verdedigen. Integendeel, de focus komt te liggen op de onderdrukking van vijandige stemmen: elke mening verschillend van die van hen, dient het zwijgen opgelegd te worden.

Vrije meningsuiting

Hoewel dit dilemma wellicht triviaal klinkt – we sukkelen immers met gewichtigere kwesties – dreigt de groeiende aanhang ervan ons dagelijks leven binnen te stormen. Een voortreffelijk voorbeeld hiervan kunnen we alvast terugvinden binnenin de wereld van sociale media. Zo vergaarde Twitter de reputatie als de hoeksteen van de vrije meningsuiting, maar dit statuut is reeds lang verlopen; verslonden door een woeste groep van egocentrische wolven. Ze schiepen een cultuur waarin elke opvatting die verschilt van hun visie, dient geëlimineerd te worden: je wordt ‘gecanceld’.

Zoals wel vaker het geval is, dienen we een blik te werpen in het verleden, om de toekomst beter te kunnen begrijpen. Deze theoretische tijdreis schenkt ons een gewichtige les: onderdrukking, in welke vorm dan ook, leidt tot revolutie. Het is daarom cruciaal om deze kiem van censuur te verdelgen, voordat we ons bevinden in een bos van vocale onderdrukking.

Reageer op artikel:
Vocale onderdrukking
Sluiten