Nee, niet alles heeft een reden

Lisa Schoenmaker 7 mei 2021

Is geluk een keuze? Al een aantal jaar spookt deze vraag geregeld door mijn hoofd, maar op het moment dat ik van een antwoord overtuigd ben, haal ik mijn eigen theorie weer onderuit of gebeurt er iets waardoor ik toch weer van gedachte verander.

Dat heeft alles te maken met de hype die de laatste jaren is ontstaan.

‘Everything happens for a reason’, ‘law of attraction’ en ‘manifesteren’. Het zijn termen die ons de laatste jaren om de oren vliegen, maar die ik ondertussen niet meer kan horen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind positief denken ontzettend belangrijk en ben ervan overtuigd dat het je in veel situaties verder zal helpen, maar ik vind dat we hier niet in moeten doorslaan. „Het is een privilege om de ruimte en veiligheid te hebben om je met zaken als manifesteren en ‘law of attration’ bezig te houden”, las ik van de week en dat sloeg voor mij de spijker op zijn kop.

Ik geloof namelijk helemaal niet dat je krijgt wat je verdient. Niemand verdient toch ellende, angst, pijn of verdriet? Sommige dingen zijn, of we dat nou willen of niet, gewoon totaal willekeurig of redeloos. De bedoeling van een opmerking als ‘als je positief denkt, komt het goed’ is vaak goed, maar heel veel dingen in het leven hangen nou eenmaal samen met simpelweg geluk en pech. Daar valt weinig aan te manifesteren.

Allesbehalve vanzelfsprekend

Ik geloof ook niet dat wanneer je positief denkt, je alles kan bereiken. Sommige mensen groeien op in situaties waar ze alles tegen zich hebben. Waar rondkomen de grootste zorg van de dag is, waar geld schaars is en waar liefde of hoop allesbehalve vanzelfsprekend zijn. Sommige mensen krijgen met een ernstige ziekte te maken of een ander drama. Dan is er veel meer nodig dan enkel ‘happy thoughts’ om iets van je leven te maken. Het leven is simpelweg niet goed voor iedereen. Er is veel onrecht en oneerlijkheid.

Ook ik gooide de opmerking dat alles met een reden gebeurt er vaak genoeg in. Toen nog onbezonnen, want ondertussen weet ik wel beter. Ik geloof niet meer dat geluk een keuze is, want dat impliceert dat je dus heel veel invloed hebt op hoe de dingen in je leven lopen. Oftewel: als dingen niet goed lopen, is het dus je eigen schuld? Dat vind ik eigenlijk een heel deprimerende gedachte. Ik realiseer me tegenwoordig steeds meer dat geluk voor mij niet zozeer bepaald wordt door wat er op mijn pad komt, maar vooral door hoe ik daar zelf mee omga. De bekende filosoof Aristoteles zei niet voor niets: „Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te kunnen worden.”