‘Complottheorieën als sprookjes voor het slapen gaan’

Norya Figueiredo 21 mei 2021

Youtuber Nathan Vandergunst heeft een video op zijn YouTubekanaal gepost met de titel ‘Ik heb een grote fout gemaakt’. In de video legt de Belgische Youtuber uit dat waarom hij denkt dat hij zo’n vijftienhonderd abonnees heeft verloren door zijn vorige video.

Hij denkt dat dit komt doordat hij de complottheorieën-gemeenschap heeft beledigd. Nathan legt uit dat hij de mensen helemaal niet dom heeft genoemd en het heel leuk en interessant vindt om naar ze te luisteren. „Het is net zoals sprookjes die vroeger voorgelezen werden voordat je ging slapen.”

Nathan stelt wel grote vraagtekens bij dit verlies. „Elke keer als ik over iets praat waar je eigenlijk niet over zou mogen praten als Youtuber, dan verlies ik abonnees.” Hij noemt de onderwerpen ‘politieke shit, homoseksualiteit en coronavaccin’ als voorbeelden. Hij denkt dat dit de reden is dat je amper andere Youtubers over deze onderwerpen hoort.

Gepost om goed te doen

Hij vertelde ook over zijn ervaring met de internationale dag tegen homofobie en transfobie. „Ik denk echt dat iedereen vergeten is dat mijn vader gay is.” Zijn nicht had iets opgericht voor scholen rond het thema queer en holebi en hij had dit gedeeld op zijn Instagramstory. Veel volgers hebben die post gezien en hebben vervelende reacties achtergelaten. „Ik heb dit gedeeld om goed te doen en dan load ik die hele post vol met slechte energy.”

Hij vervolgt met een boodschap: „Heel de Youtube-community heeft vroeger altijd tegen mij gezegd dat je je mond niet open doet over zulke onderwerpen, omdat dat niet mijn positie is. Maar f*ck it. Ik neem die positie graag in. Ik kom heel duidelijk uit voor wat ik sta ja? Ik ga mijn mond niet houden, omdat dat beter is voor mijn f*cking imago, omdat dat beter is voor mijn subs.”

Veel mensen reageren enthousiast op de video. Ze vinden het juist goed dat Nathan zijn mening laat horen. Iemand zegt: “„lijf juist je meningen geven, is waarom veel van ons op je zijn gesubbed, love!”

Mooie boodschap

Persoonlijk vind ik dit een enorm mooie boodschap. Nathan laat zich niet hinderen door het aantal abonnees dat hij heeft. Hij maakt gebruik van zijn publiek om zijn mening te uiten. Hij vindt wat hij vindt en hij zegt wat hij zegt. Hij is erg bewust van het feit dat hij impact heeft.

Helaas word het niet supergoed gewaardeerd door de media. In video’s zoals ‘dit is niet eerlijk’ zie je zijn woede. Hij vind dat nieuwszenders hem vaak onterecht in een verkeerd daglicht zetten en misinformatie over hem verspreiden. Ik hoop dat mensen hem wat beter gaan waarderen door deze video.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.