Een versplinterd Nederland

Servan Schreiber 7 apr 2021 / 17:30 uur

Een versplinterd Nederland moet na de zoveelste dementie-show van Mark en de VVD eigenlijk gaan voor een meer partijen-coalitie die ik op aangeven van Cohen voor het gemak een fusiecoalitie noem.

Ik begrijp niet dat geen enkel kamerlid de vraag heeft gesteld of onze Mark wel dezelfde sokken aan heeft of niet zijn onderbroek achterstevoren heeft aangetrokken. Zelfs iemand die dement is, herinnert zich nog meer op zo’n korte termijn. Tja, Mark is alles ineens vergeten.

Maar goed, als burger moet je hier eigenlijk om lachen. Ik maak me echter zorgen. Er zit dus een kapitein op de tanker Nederland die dement is en niet weet hoe te varen en ook nog eens liegt dat hij een vaarbewijs heeft en averij oploopt.

In België is voor dit soort gevallen het begrip cordon sanitaire uitgevonden. Dat is normaal voor een grote partij zoals het Vlaams Blok, die last heeft van of dementie en/of rare ideeën. In België fuseren ze gewoon meerderheden zonder de grootste partij erbij te betrekken.

Dat zouden ze nu eigenlijk ook moeten doen met Mark Rutte en de VVD. Gewoon een cordon sanitaire, links laten liggen of in zijn geval uiterst rechts.

Kaag het voortouw

En ja, het kan nog ook. Men kan gewoon een coalitie vormen waarbij D66 Kaag (24) het voortouw neemt met steun van CDA (15), CU (5), PVDA (9), SP (9), GL (8) en PVDD (6). Deze 7 partijen vormen een meerderheid in de Tweede en de Eerste Kamer. En het fijne van deze fusiecoalitie is dat GL en PVDD eigenlijk een paar vormen, net zoals PVDA en SP en idem dito het duo CDA en CU. Daarbij hebben ze ook allen een expertise on bepaalde gebieden zoals financiën, arbeid, zorg, wonen en milieu.

Ik hoop dat Lilian eens thee gaat drinken met Kaag. Een fusiecoalitie weerspiegelt ook goed de versplintering, maar vooral hoe je het samen moet oplossen.

Ik als vrij gezellige man ben wel toe aan vrouwelijk leiderschap in Nederland. Sterker nog, vrouwelijk leiderschap is beter te vertrouwen na Goede Vrijdag.

Reageer op artikel:
Een versplinterd Nederland
Sluiten