De SuperSnelle Stemwijzer

Berry Black 11 mrt 2021

Yippie, we mogen weer stemmen! Alleen die verkiezingsprogramma’s, die leest toch niemand? Daarom presenteer ik: de SuperSnelle Stemwijzer.

In een paar regels weet je waar de partijen voor staan. En die ingewikkelde afgekorte partijnamen leg ik ook even uit.

VVD (Vereniging Voor Dwangarbeid)

Werken tot je er bij neervalt. En als je dan neervalt, het vriendelijke verzoek om snel te overlijden. Dat scheelt weer ziektekosten.

CDA: Christenen Doen Asociaal

Hebben in het verleden samen met de VVD het sociale stelsel afgebroken. Vanuit Christelijk perspectief, dat dan weer wel. Partijmotto: ‘En God zag dat het goed was. Maar wel een beetje duur, dus we schaffen het toch af.’

PvdA: Polonaise voor de Aftocht

Dalen al jaren in de peilingen en zijn op weg om de politiek te verlaten. Tot die tijd maken ze er een feestje van. Gaan pas echt naar huis als André Hazes’ ‘t Laatste Rondje gedraaid wordt in de Tweede Kamer.

FvD: Fantasievolle Debatten

Ooit opgericht door Thierry Baudet, een slimme jongen, met de capaciteit om hoogleraar te worden. Inmiddels is de echte Thierry Baudet door aliens vervangen voor een neppe, die in fakenieuws en samenzweringstheorieën gelooft. Waarom die aliens dat deden? Omdat ze jaloers zijn op ons supersnelle 5G-netwerk.

PVV: Partij Voor Volksdeportatie

Volgens partijleider Wilders zijn alle problemen de schuld van de Islam en moeten alle moslims terug naar hun eigen land. Het lastige is alleen dat veel moslims hier geboren zijn en dit dus hun eigen land is. Daarom kijkt hij ook graag naar Israël, die hebben hetzelfde probleem.

SP: Steeds Positiever

Gooiden in het verleden nog wel eens met tomaten en waren overal tegen. Hadden als slogan zelfs Stem tegen, stem SP. Tegenwoordig zijn ze een stuk meegaander. Misschien komt dat doordat ze bij de vorige verkiezingen per ongeluk flyers hebben laten drukken met de slogan Stem tegen SP erop en daar pas achter kwamen toen er al 150.000 gedrukt waren.

GroenLinks

Willen dat mensen zoveel mogelijk links rijden. Je kan dan sneller rijden, waardoor je eerder op je bestemming bent en het milieu minder belast wordt. Op de linker rijbaan moet het stoplicht daarom altijd op groen staan.

D66: Domoren ‘66

Omdat het lerend vermogen afneemt zijn mensen na hun 66e niet meer in staat om nog aan de maatschappij deel te nemen. Willen daarom een verbod op werken na je 66e.

CU: Collectief Uitslapen

Iedereen heeft het recht om op zondag lekker uit te slapen. Zijn daarom tegen koopzondagen. Zijn tevens voor verplichte geluidsisolatie van alle kinderkamers.

SGP: Steeds Grappigere Punten

Beweerden eerst alleen dat vaccinaties niet de bedoeling zijn en dat vrouwen niet horen te werken. Nu beweren ze ook nog dat homofilie een ziekte is waarvan je kan genezen en dat je in kerken geen corona kan oplopen. Het verkiezingsprogramma voor de volgende verkiezingen wordt gepresenteerd op het Leids Cabaretfestival.

PvdD: Promoot Vegetarische Dierlijke Diners

Vlees eten, dat kan anno 2021 écht niet meer. Dat geldt dus ook voor roofdieren. Dus húp: alle wolven, valken en katten aan de kikkererwtenfalafel en champignonburgers.

Zo, dat was snel. En nou gebruikmaken van dat stemrecht!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.