Het lek is boven

Ton Lieftink 6 feb 2021 / 10:00 uur

Wie stopt het lekken? De loodgieter, de security-officer, de dataspecialist, de rechercheur of God mag weten wie? Alles lijkt lek.

De Shell lekt door haar pijpleidingen, er zit een lek bij het Koninklijk Huis, bij de politie lekken de mollen, bij de GGD lekken er data en het OMT sijpelt ook behoorlijk. De buurvrouw lekt ook, maar daar kan zij niets aan doen. Zij mag wat mij betreft lekken zoveel als zij wil. Behalve op mijn vloerbedekking dan, die is net nieuw. Click en collect gekocht, ik hoefde er maar vier uur op te wachten.

Als de Siberische kou volgende week ons land gaat veroveren dan zal het her en der gaan lekken. Reden is vaak een beetje onvoorzichtigheid. Kwestie van leidinkje niet goed doorgeblazen in combinatie met bevriezing. Wat doe je dan? In ieder geval niet een halfjaar wachten. Je belt de loodgieter en het lek is gedicht. Die Siberische kou is ook goed voor mijn buurvrouw trouwens, het schijnt dat bij vrieskou haar lekkage vanzelf stopt.

Gezondheidszorg

Heel anders ligt het bij onze vrienden van de gezondheidszorg. Om specifieker te zijn de GGD’s. Daar lekken al maandenlang data weg. Terwijl de kraan wijd openstond, werd er niet aan gedacht hiervoor een hulptroep in te schakelen. Daar staken de managers hun koppen diep in het zand of was het shit? Dat ze wisten dat er meer dan een luchtje aan de situatie zat, maar niet wilden dat er iemand lucht van kreeg? Natuurlijk is het niet te voorkomen dat je als werkgever een verkeerde aanneemt, hoewel je aan de capaciteiten van een HRM-afdeling mag twijfelen, als je in staat bent om er zelfs vier binnen te hengelen. „Wat is de reden van uw sollicitatie?” „Oh, dit werk lijkt mij echt crimineel!”

Kop van Jut

De hoofdschuldige is Hugo de Jonge. Hugo die door zijn ouders beter Jut genoemd had kunnen worden. Dat vindt sowieso een groot deel van de Tweede Kamer die telkens zijn kop eist. Natuurlijk is Jut, ik bedoel Hugo, niet de meest handige communicator. Als hij begint te praten, begint het grote wachten. Gelukkig niet zo lang als de spits van Ajax Haller tot hij weer een Europese wedstrijd kan spelen. Het wachten tot wanneer Hugo uitgesproken is, kan ellenlang duren. De informatie die hij geeft is summier, klopt regelmatig niet en zijn voorspellingen komen niet uit. „De Kop van Jut heeft een verkeerde glazenbol”, is een veelgehoorde uiting in Haagse kringen.

Wopke Hoekstra

Van Hugo is het een klein sprongetje naar het OMT, die ik steevast OMG noem. Voordat de demissionaire premier kan vertellen wat de nieuwe coronamaatregelen worden, ligt de hele boel al op straat. De rijksrecherche gaat onderzoek doen naar het lek. Die krijgen het nog druk, want er schijnt ook bij het Koningshuis iemand te zijn die een beetje ‘gePocht’ heeft. De mogelijkheid bestaat dat er leden van het OMT aan het wegvloeien zijn geslagen. De druppel die de emmer deed overlopen was het besluit om de basisscholen weer te openen.

Maar wij weten al lang wie het lek is. Wopke Hoekstra!! Die kwam al eerste met het nieuws naar buiten. Het is bovendien uitgelekt via zijn loodgieter. Die moest gisteravond heel laat bij Wopke zijn. Toen zijn vrouw opendeed en hij aan haar vroeg waar het lek zat, bevestigde zij: „Het lek is boven.”

Reageer op artikel:
Het lek is boven
Sluiten