Barbara Baarsma – hier moet de mattenklopper over

Han Maas 26 feb 2021 / 09:00 uur

Economie is de wetenschap die bestudeert hoe je met een minimum aan middelen een zo groot mogelijke behoeftebevrediging kunt bewerkstelligen.

Een economisch goed wordt gekenmerkt door nut (je betaalt een bepaalde prijs), schaarste (vraag en aanbod) en alternatieve aanwendbaarheid (aanwending op slechts één manier, sluit alle andere mogelijkheden uit. Kortom, als je je euro uitgeeft aan iets, dan kun je die niet nog eens aan iets anders uitgeven).

Nou, die is bewaard gebleven in mijn scholierengeheugen. De Kern van de Economie, deel 1 en 2. Geschreven door Arnold Heertje. Overleden op 86-jarige leeftijd. Hij liet mij met een formule de groei van de economie uitrekenen, die volgens hem niet zaligmakend is. Een virus zat nog niet in zijn formule.

Een mens is niet schaars, integendeel. Maar nuttig? Dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt, hoe economen ertegen aankijken. Er wordt voor ouderen een behoorlijk vrijheidsbeperkende prijs betaald waardoor ze tot een economisch goed zijn verworden. En juist vrijheid moet niet schaars zijn. Nou, daar weet Barbara Baarsma van de Boerenleenbank wel raad mee. Kwestie van je boerenverstand gebruiken. Verpak het mooi in isolerend materiaal en vertel het als lid van Herstel-NL in een talkshow naar keuze. ‘Maatwerk leveren’. Ja, zo zou je altijd met mensen om moeten gaan die dat in hun arbeidzaam leven allang en op het laatst VUT-loos hebben gedaan.

Barbara Baarsma verwijst naar de economie en groepsimmuniteit door quarantaine van kwetsbaren voor te stellen. Dat heeft meneer Jansen geweten…

‘Welkom in het Last Dates Hotel, meneer Jansen.’

‘Maar…’

‘Lekker weer hè voor de tijd van het jaar. Geniet maar, je weet maar nooit hoelang dat nog kan op uw leeftijd.’

‘Maar ik zit binnen!’

‘Het balkon geeft uitzicht over het Vondelpark, meneer Jansen.’

‘Wat is het druk in het park. Mag dat?’

‘Je moet de jeugd wat gunnen…’

‘Ik wil naar huis, een ommetje maken, dat moet van die professor. Maar ik kon gisteren niet over de bezette stoep lopen; ze zaten dicht op elkaar te zuipen. Tot na de avondklok.’

‘U heeft straks een date met Barbara Baarsma, zij levert u maatwerk.’

‘Is dat die bemoeial met die giftige ogen, en nooit zo oud wordt als ze eruitziet?’

Maar mevrouw Baarsma komt niet opdagen. Ze is gevlucht uit Herstel-Nl. Ze zal op haar vingers getikt zijn door de Boerenleenbank. Want er zijn toch nog heel wat oudere jongeren die bij die bank bankieren. En stel je voor dat die hun boerenverstand gaan gebruiken…

Hier moet de mattenklopper over!

Reageer op artikel:
Barbara Baarsma – hier moet de mattenklopper over
Sluiten