Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Stephanie van Hoof 7 jan 2021 / 20:30 uur

Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is het mooiste in het land? Dat is hoe iedereen deze zin kent, maar wat betekent het nou eigenlijk? Is het wel zo belangrijk als iedereen denkt? Heeft het dan echt zoveel invloed? Het is de vraag die in deze samenleving voor vele een dagelijkse bezigheid is.

De BN’ers die foto’s plaatsen van hun lichamen, ze worden ook wel gezien als de ‘perfecte lichamen’. Iedereen vergelijkt zich met hen, vergelijken om te zien of het hetzelfde is. Er is alleen een ding dat mensen vergeten, niemand is hetzelfde en dat is juist het mooie aan de mens. Iedereen is uniek op een eigen manier, iedereen moet leren zichzelf te zijn. Dus met het perfecte plaatje op sociale media of het beeld van het ‘perfecte’ zonder imperfecties kom je er niet. Onzekerheid sluipt binnen in alles en iedereen, ook in mij. Het dringt door de kieren of zelf scheurtjes van twijfel. De vragen malen en malen door ons hoofd. Ben ik wel goed genoeg? Wat vinden anderen van me? Ga ik ooit iemand vinden die zo naar mij kijkt?

Zwart gat

Het zijn allemaal onbeantwoorde vragen die leven in een zwart gat. Het zwarte gat dat onbekend is voor ons. Het onbekende dat we zelf moet vinden en ontdekken. Om te leren, te groeien en lief te hebben. Lief te hebben van wat je hebt en vooral wie je bent. En ja, het is een cliché, ‘Je kunt niet van anderen houden voordat je van jezelf houdt’. Maar wat als dit een van de beantwoorden vragen is? De beantwoorde vragen waar ik en vele anderen zo naar verlangen. Wat als de perfecte beelden de beelden zijn MET imperfecties, met gevoel en met liefde voor jezelf en anderen. Wat als het niet de onbeantwoorde maar de beantwoorde vragen moeten zijn waar we op focussen?

Wij samen zouden antwoorden kunnen vinden op alle vragen die ronddwalen in ons hoofd. Ben ik goed genoeg? Die kunnen we dan zonder twijfel beantwoorden met ‘ja, ik ben goed genoeg’ en ‘daar mag ik trots op zijn’. Laten we gewoon een stap in het diepe nemen, laten we het gewoon doen. En dan zul je zien dat de wereld weer een stukje mooier wordt. Een wereld zonder onzekerheid voor jezelf tegenover anderen dat zou het ‘perfect’ kunnen zijn. En alleen samen sluiten wij de kieren en scheurtjes van twijfel en leren we houden van onszelf.

Reageer op artikel:
Spiegeltje spiegeltje aan de wand
Sluiten