De derde groep

Melanie Pelupessy 27 jan 2021

Mijn vriendin raast door de telefoon. Stellig gaat ze te keer over de coronamaatregelen en Amerikaanse verkiezingsuitslagen. Het verbaast mij dat ze zo fel en maatschappelijk betrokken is. Normaal is ze juist rustig en hebben we het over ons werk, eten en de liefde.

Ik vermoed dat ze het slachtoffer is geworden van algoritmes en in een bubbel leeft, ik zag daar pas geleden een documentaire over.

“Denk je dan dat Biden beter is?”, vraagt ze mij na haar vurig betoog. Voordat ik antwoord kan geven raast ze alweer verder. “Ja, ik ben een gekkie.” Het klinkt alsof ze lid is van een New Yorkse gang uit de jaren negentig en ik nu heel erg bang moet worden. “Jij hoort zeker bij die andere groep?” Ik hoor aan haar stem dat ze boos kijkt. 

De wereld verdeeld

Tegenwoordig lijkt de wereld te zijn verdeeld in twee groepen. Je hoort of bij de voorstanders van Trump en je bent tegen strenge coronamaatregelen of je hoort bij de tegenstanders van Trump en je bent voor strenge coronamaatregelen. Het is natuurlijk allemaal niet zo zwart wit, maar zo komt het de laatste tijd wel over. In de media, op straat en nu ook tijdens het telefoongesprek met mijn vriendin. Ik houd er niet van om in een hokje te worden geplaatst en antwoord bijna puberaal opstandig: “Ik zit niet in die andere groep! Ik zit in de derde groep.” Ik heb geen idee wat de derde groep is en of er een derde groep bestaat, maar voor de geloofwaardigheid herhaal ik het nog een keer. “Ja, de derde groep.”

“Wat is dan de derde groep?”, vraagt mijn vriendin. “En hoe denkt de derde groep over alles?” 

Onderscheid en respect

In mijn hoofd ontstaat er direct een beeld van de derde groep. De derde groep onderscheidt zich door wat ze doen. Ze zijn niet bezig met het overtuigen van hun standpunten, ze zijn respectvol, maken niemand belachelijk en ondersteunen mensen die dat nodig hebben. En hoe de derde groep denkt over alles? Dat maakt niet uit. Het gaat om wat de derde groep doet. De derde groep zorgt voor verbinding in plaats van verdeeldheid zoals de algoritmes doen. 

“Zoek maar op internet naar de derde groep”, zeg ik tegen mijn vriendin. 

Ik weet niet wat ze zal vinden op het net, maar ik hoop dat ze in ieder geval met wat nieuwe zoektermen uit haar bubbel komt. 

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.