Avondkolk

Oscar van Schijndel 21 jan 2021 / 16:00 uur

Het schijnt dan toch te gaan gebeuren; wellicht is het al een feit op het moment dat je dit leest. Ik bedoel: de avondkolk. Zeg Ossie, moet dat niet ‘avondklok’ zijn? Nee, het is ‘avondkolk’, maar daarover later meer.

Bij het woord ‘avondklok’ denk ik aan de winter van 1944/45. De Hongerwinter, waarover Jan Terlouw in 1972 het boek ‘Oorlogswinter’ schreef. Dat boek werd drie jaar later ‘verseried’ en meer nog dan de verfilming van Martin Koolhoven uit 2008 confronteert de serie je met de ontberingen van die tijd. Destijds moesten de mensen voor acht uur binnen zijn, anders waren zij in overtreding. En de maatregelen bij overtreding gingen wel iets verder dan een geldboete. Ik zie je denken: bij een dergelijke kou wil je toch niet buiten zijn? Nee, maar wat als het binnen net zo koud is als buiten? Omdat er geen gas, licht en voedsel is? Als je helemaal van Haarlem naar de Veluwe moet voor wat eten? Lopend, omdat je fiets zonder banden het bij Soesterberg heeft begeven?

Vergelijking

Desondanks vinden sommige mensen het nodig de anno 2021 in te voeren avondklok te vergelijken met die van 1944. Toen mocht je namelijk nog met elkaar dansen, knuffelen, zoenen. En was de bevrijding onderweg. Paar maandjes volhouden. Kom daar maar eens om in 2021: we weten niet wanneer er sprake is van ‘post-corona’. Inderdaad, kom daar maar eens om. Nee dan 1944, toen kwam je om. Van de honger, of omdat je per ongeluk een kogel opgevangen had.
Ik woon in een goed geïsoleerd huis, kan de kachel aanzetten als ik het koud heb, kan naar de supermarkt om eten te halen. Er is zelfs internet, email en mobiele telefoon. En op datzelfde internet moet ik in een kolkende maalstroom van krachttermen en scheldwoorden lezen dat we het vreselijk hebben. Natuurlijk, ik verlang ook heel erg naar die vrijheden die ik pré-corona had, maar is die vergelijking met de Hongerwinter niet wel heel erg overdreven?

Mooie knop

Gelukkig heb ik hier een mooie oplossing voor. Op het internet zit diezelfde knop, die je wellicht ook van de tv kent. Dus daar maak ik gebruik van. En vervolgens ga ik in de avond even in mijn favoriete fauteuil zitten met mijn favoriete drink. Een goed gevuld glas water. Want hoe spoel je iets weg dat ik maar niks vind? Met niks. Met een avondkolk.
Reageer op artikel:
Avondkolk
Sluiten